tisdag 25 mars 2008

Övervakningsstaten ett faktum

Många Hollywoodfilmer har behandlat samtida och framtida samhällen där stat och myndigheter har total kontroll på sina medborgare. I filmen Enemy of the state(http://www.imdb.com/title/tt0120660/) är det Will Smith som blir offer för övervakningssamhället och i framtidsskildringen V for Vendetta (http://www.imdb.com/title/tt0434409/) är England en diktatur som styrs av en regim, vars främsta maktmedel är kontroll över medborgarna.

I dokusåpan Big Brother lever ett antal människor instängda i ett hus. Under dygnens 24 timmar är de kameraövervakade. Ett ganska bisarrt koncept frammanat av underhållningshysterin och tävlingen om vilken dokusåpa som kunde vara mest extrem. Även om både ovannämnda filmer och dokusåpan Big Brother var fiktion har nu övervakningskonceptet blivit realitet i vårt moderna samhälle.

Stat och myndigheter kan med enkelhet kontrollera exakt vad medborgarna tar sig för. Det finns kameror i (urval): taxibilar, vid tunnelbanor, krogar, restauranger och uttagsautomater. Det finns till och med en kamera uppsatt vid det solarium jag brukar besöka. Även på landsvägarna blir vi övervakade i form av "fartkameror". Givetvis är kamerorna till för att upprätthålla lag och ordning, eller? Är det egentligen så givet?

Personligen tycker jag att det är skrämmande att myndigheter (och andra) kan kartlägga mitt och era liv in i minsta detalj. Det har historiskt ofta värnats om peronlig integritet i det här landet, men den integriteten är nu som bortblåst. Inom kort kommer förmodligen ett lagförslag som tillåter polisen att bugga alla misstänkta brottslingar att gå igenom. Brottet man misstänks för behöver inte vara grovt. Räkna med att, exempelvis, åsiktsregistreringen som sker även idag blir ännu vanligare. Räkna med att vår härliga demokrati kommer att göra allt för att registrera och slå ner dissidenter och oliktänkande. Räkna med att medborgarna inte ens är 1/1000 del så fria som de tror sig vara. Eller seriöst, hur fri är man som fjättrad medborgare när varje steg man tar kan bevakas, varje kortköp man gör kan registreras, och för den delen, varje ord man skriver på Internet kan övervakas och spåras. Vari ligger friheten? Vari den personliga integriteten? var kan man vara personlig? och vad, för den delen, är personligt? Ska allt vara gravallvarligt? I ett övervakningssamhälle blir det lätt så.

Övervakningsvurmarnas främsta argument är att polisen lyckas lösa fler brott med övervakning. Att polisen är inkompetent är ingen nyhet och det är givetvis bra om fler skurkar åker fast, men alla de som är oskyliga? Vill jag att poliser, för skattemedel, ska sitta och lyssna på vanliga medborgares telefonsamtal och personliga hemligheter?Nej! I utredningen av det fasansfulla dubbelmordet i Arboga har polisen redan sjabblat åtskilliga gånger. Deras största hopp står nu till att deras misstänkta gärningsman(kvinna) har fastnat på bild från en övervakningskamera. Som sagt, givetvis är det bra om övervakningskamerorna bidrar till att dubbelmördare åker fast, men vad hände med genuint traditionellt polisarbete? Och vad händer i framtiden? När företag börjar erbjuda privatpersoner/arbetsgivare/potentiella brottslingar etc. tjänster som kan kartlägga allas liv? Vad får vi för samhälle då? Det tål att tänkas på, ty det samhället är inte alls långt borta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Först måste jag säga att jag gillar den nya layouten på bloggen! Känns lite mer personlig. Trodde mig dock snarare få se Manchester City's emblem än en 60-talstapet som bakgrund, hehehe! Om inlägget då... såg en BBC-dokumentär från England om övervakningssamhället. Där har man gått mycket längre än vad vi hittills gjort i Sverige. Reportern visade hur problematiskt det var att få tillgång till film från övervakningskamerorna som man som medborgare har rätt till. Knöligt minst sagt. Jag håller med Lorden i detta inlägg. Jag väger personlig frihet och integritet framför möjligheten att förebygga och stoppa brott. Även jag tycker att brott bör bekämpas på andra sätt! I exemplet V för Vendetta, som jag tycker är en riktigt bra och tänkvärd film, reser sig medborgarna till slut mot förmyndarstaten i uppror. Jag har svårt att se det hända i mjäkiga Sverige, men men, allt är möjligt! Till slut, fler filmtips för den hugande:
1984
http://www.imdb.com/title/tt0087803/
Brazil
http://www.imdb.com/title/tt0088846/
Equilibrium http://www.imdb.com/title/tt0238380/

Lorden sa...

rars-->

Tackar. Även en reaktionär som jag måste ibland förnya mig;) Tyckte att det var lämpligt att byta layout efter ett halvår...Men vad passade då bättre än att ge bloggen lite 60/70-tals stämning!? Då vi fortfarande var ett folkhem...

I sanningens namn så är layouten en av flera givna ramar man kan välja till sin blogg på blogspot.com. Om jag hade varit mer bevandrad inom IT och design hade du (och ni andra) garanterat fått se flera Man C-emblem på bloggen.

O sa...

Finns en gigantisk övertro till att övervakningskameror skulle minska ett samhälles brottslighet. Antalet uppklarade brott kanske ökar en smula men i övrigt lär det inte få några större effekter på brottslighetsfrekvensen. Lite samma resonemang när man tror att det går att "bygga bort" brottslighet genom att ta bort parkbänkar där socialt utslagna häckar vid etc. Allt som händer är att brottsligheten förflyttas till andra områden. Nettovinsten är således noll.

Anonym sa...

Läste nyligen en artikel som delvis handlar om samma sak. Hört talas om lifelogging? En forskare som heter Gordon Bells har sedan 1999 forskat kring att utveckla en slags digital surrogathjärna. Denna ska alltså oavbrutet lagra allt vi gör. Han har ”loggat” sig själv sen 10 år tillbaka så att han vet allt från vilken bok han läst till vilket vin han druckit, och allt ligger lagrat i databaser. I USA finns redan ett slags lifelogging- system installerat i vissa mobiltelefoner. Alla samtal lagras i ljudfiler som sedan transkriberas till text genom en kombination av dataprogram och manuell transkription. Tydligen håller Nokia i dagsläget på att utveckla samma tjänst till sina mobiler.

Anonym sa...

Ida var det som skrev senaste inlägget. Datakrångel=P

Lorden sa...

Ida-->

Nej, det har jag faktiskt inte hört talas om. Och det låter helt sinnessjukt. Tur man inte får uppleva det framtida samhället. Hoppas bara inte reinkarnationsreligionerna har rätt. Så man slipper skiten.