Kunskap är ett maktmedel. Ända sedan Antikens dagar har de "lärda" haft goda samhällspositioner. Så är det än idag i världens civiliserade samhällen. Många anser också att det är viktigt att skaffa sig en utbildning. Kunskap ger karriärmöjligheter och kan ses som något odelat positivt.
Kunskap har, glädjande nog, blivit en statussymbol. Kunskap har också blivit lite trendigt i vissa kretsar. Idag finns det TV-kanaler som enbart är nischade till att förmedla kunskap. National Geographic, Viasat History, Discovery, listan kan göras lång. Public service- företaget SVT har även de ägnat en hel kanal åt just kunskap, kunskapskanalen.
Varje dag går TV-programmet vem vet mest på SVT. På fyran drar Postkodmiljonären miljonpublik på prime time. Samtidigt har frågelekar likt trivial pursuit blivit folkkära hemma i stugorna. Och på förfester är frågequiss ofta ett uppskattat inslag.
Jag introducerade själv frågequiss på mina anordnade fester för många år sedan. Därefter har de blivit ett bestående inslag, ibland spontana, ibland improivserade både på mina och på bekantas fester. En bloggläsare, tillika nära vän, har medverkat i flertalet TV-sända frågesporter. Jag själv agerade livlina i Postkodmiljonären för några år sedan. Tyvärr kunde jag inte frågan, men polaren valde att stanna och pengarna var i hamn. Samma polare, jag och ytterligare en bloggläsare bildar dessutom team till lokalpubens kunskapsquiss några gånger i månaden. Känns skönt att kunna mäta sig (och i de flesta fall slå) gamla kunskapskufar som ägnat ett helt liv åt att inhämta (i vissa fall onödig*) kunskap. Vårt team ligger plus ekonomiskt.
Eftersom kunskap fungerar som såväl en maktfaktor som statussymbol blir den därmed också ett segregerande verktyg. Den som innehar kunskap värderas högt, de som inte har det värderas lågt. På arbetsmarknaden och i sociala livet. Det är oftast de välutbildade som poängterar vikten av kunskap och utbildning för sina barn. Många människor hamnar dock utanför och de som inte ser kunskap som en statussymbol faller ur ramen. De kommer därmed också ha stor uppförsbacke till att få ledande samhällspositioner eller goda valmöjligheter till arbete. Givetvis kan inte alla vara välutbildade och ett lågavlönat arbete ska inte nedvärderas. Utan dessa fungerar inte samhället. Men som alla vet fungerar det inte så i praktiken. De lågavlönade jobben är det de lågutbildade som får ta...
Det blir farligt när kunskapsintresset (främst bland ungdomarna som är vår framtid) urholkas. När vi i det moderna Sverige har en stor grupp ungdomar (märks främst i våra förorter) som helt saknar kunskapsintresse (se bland annat http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3629726.ab), som beror på bland annat utanförskap, segregation och tradition, har vi ett megastort framtida samhällsproblem. Problemet är stort redan idag. Risken är att vi har skapat, och kommer att skapa två parallella samhällen i Sverige. Ett där kunskap är makt, och ett där vapen är makt. Vilket som är bäst är upp till var och en att ta ställning till. Det verkar som att oppositionen har något att bita i efter valet 2010. Men det kirrar vi nog. Med diskaren Sahlin och tågmästaren Ohly vid rodret...
* = Ingen kunskap är egentligen onödig, men här följer några av gårdagens pubquissfrågor:
- Vad hette Green Day innan de blev Green Day?
- Vilket år kom Svenne Rubins album Sex män i skor ut?
- Vad betyder ordet ventrilokvist?
- Vilket år bildades Roxette?
- En djurskötare blev biten förra veckan. Av vad för typ av djur?
Ja, inte speciellt nördigt, eller hur? Och ja, vi tog de fyra sista frågorna :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Man blir ju mörkrädd när man läser artikeln. Kanske borde man göra som man gjorde i Brasilien och skicka ut dödspatruller som tar hand om problemet... Kunskap är alltid roligt. TP är ett underskattat spel som kan tas fram vid nästan alla tillfällen.
Skicka en kommentar