Att den omdebatterade FRA-lagen röstades igenom för ett par veckor sedan var långt ifrån en sensation. Det har i princip rådit konsensus hos de flesta riksdagspartier en längre tid i frågan om statliga myndigheters rätt att inskränka på privatpersoners integritet. Det "vänsterblocket" röstade emot för ett par veckor sedan var ju Alliansens utvecklade förslag. Själva idén och grunden i FRA-lagen har Socialdemokraterna aldrig egfentligen motsagt sig.
Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har alltid varit en populistisk politiker. Därför blev Lorden föga förvånad när hon idag presenterade att Vänsterblocket kommer att riva upp FRA-lagen om de kommer till makten efter valet 2010. Kanske ett ganska smart drag av Mona eftersom majoriteten av landets befolkning är emot FRA. För oss som genomskådar Sahlins smutsiga populism spär hennes utfall bara på den negativa bild av politikern Mona Sahlin som många av oss redan har. Möjligen kommer FRA-lagen att rivas upp i dess nuvarande form om/när vänstern kommer till makten. Räkna dock med att den enbart kommer att modifieras lite för att i praktiken finnas kvar. Att göra FRA-frågan till en medieanka och ett medel att nå makten 2010 är ren och skär populism. Socialdemokraternas grundideologi har sedan länge frångåtts och partipamparnas förtroende har naggats i kanten rejält. Därför måste Mona Sahlin förvandla sakfrågor till partipolitisk ideologi i ren desperation. Den moderna tidens politik.
Mona Sahlin har beskyllts som okunnig av förre statsministern Göran Persson. Kanske inte så konstigt eftersom hon i det närmaste kan betraktas som yrkespolitiker (hon arbetade visserligen som diskare ett tag i ungdomen) utan akademisk bakgrund. Hennes påstådda styrka som politiker ska ligga i att hon är "folklig" och att medborgarna kan identifiera sig med henne. Sahlin har verkligen visat sin okunskap i diverse debatter. Hon förlorade med marginal sin första partiledardebatt mot Fredrik Reinfeldt förra året, och hon förlorade till och med debatten i tv4 mot uppstickaren Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Att Mona Sahlin rider på populistiska vågor är inget nytt fenomen. Hon har länge försökt att flirta och knyta till sig den stora väljarkategorin "förortssvenskar" och invandrare. Hon har vid flertalet tillfällen i sin retorik reducerat all svenskhet och hyllat andra kulturer. Som grädde på moset stred Sahlin tillsammans med partikollegan Paolo Roberto för att tillåta proffsboxning i Sverige för några år sedan. Huvudargumentet låg i att boxningen räddade så många förortsbarn från kriminalitet. Återigen ett ultrapopulistiskt ställningstagande från Sahlin. En röst på Sahlin i valet 2010 är en röst på ett samhälle genomsyrat av populistisk politik snarare än ideologisk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar