tisdag 7 december 2010

Demokratisk censur?

Jag tillhör förmodligen den första IT-generationen. I början av 90-talet fick jag förmånen att testa på att "surfa" för första gången. En helt ny värld öppnades. Det var så fascinerande att jag, som obstinat högstadieelev, självmant valde att stanna kvar i skolans datasal för att utforska cyberrymden efter skoltid. Jag har genomlevt de första webchattarna, de första hemsidorna och alla olika communities som kommit och gått sedan dess. Internet har därefter varit ett naturligt inslag i min vardag. Lika självklart som TV:n för generationen före mig.

Idag lever nästintill alla med datorn som sin kanske närmaste vän. Världen har krympt och vi fylls med en oerhörd mängd information och desinformation varje dag. Nätet har blivit ett alternativt kommunikationsmedium. Datorns genomslag har idag större påverkan än TV:ns dito för drygt femtio år sedan. Som opinionsbildare är den oslagbar.

I en tid då traditionell media har större makt än någonsin har samtidigt alternativa medier (via datan) fått ett allt större inflytande. Bloggar, youtube, chatforum osv utgör en ytterst viktig kanal för opinionsbildningen i samhället. Vårt nya riksdagsparti Sverigedemokraterna menar till och med att de aldrig hade nått riksdagen om inte Internet hade funnits. Ratade och nedskrivna av etablerad media hittade hundratusentals svenskar information om partiet på nätet. När tv 4 förbjöd deras valfilm spreds den givetvis som en löpeld via Internet.

Etablissemanget har länge insett faran med Internet. Man är inte vana vid att fotfolket bedriver opinion. Gång på gång har man uttalat olämpligheten i att noviser lägger sig i politik (som underförstått endast bör diskuteras och utformas av styrande eliter och apologeter.) I Kina har makten till och med gått så långt att man skrivit avtal med google (världens största sökmotor) om censur av olämpliga (läs regimkritiska) hemsidor. Eftersom demokrati betyder folkstyre är det givetvis bra att folket får en egen kanal att uttrycka "sina sanningar" och sina infallsvinklar på. Sedan finns det givetvis vissa problem med desinformation och rättssäkerhet, men det är en annan fråga.

För första gången har Internet nu kommit att bli ett rejält hot även för västvärldens "demokratiska" länder. Genom Wikileaks komprometterande uppgifter har byxorna dragits ned för många av världens ledande diplomater och företrädare. Att Sverige prasslar under täcket med USA borde ju inte vara något nytt. Det har vi gjort under hela kalla kriget (exempelvis IB-affären och den nedskjutna DC 3:an). Men att reta upp USA är möjligen inte så smart. Efter Wikileaks senaste släpp stängdes hemsidan ner och attackerades, förmodligen av mäktiga fiender. Dess grundare, Julian Assange, har nyligen gripits och kommer förr eller senare att utlämnas till USA. Man får inte reta upp världens största demokrati i onödan. Då är risken nämligen stor att du blir censurerad. Allt i demokratins namn förstås.

Inga kommentarer: