torsdag 2 december 2010

Samma visa igen

Så kom då årets vinter igen. Även om jag själv ofta insisterar att det inte kommer någon snö förrän efter jul vet jag att det är fel. November är en vintermånad. Och än finns inga tecken på klimatförändringar om värdemätningen ska vara milda vintrar.

Oturligt nog är det inte enbart Lorden som räknar med riktig vinter först efter jul. Även SJ är inne på den inslagna vägen. År ut efter år in så misslyckas man med sin enda uppgift: att transportera människor med tåg i tid. Alla minns vi förra året då tågtrafiken kunde jämföras med kaos under hela vinterhalvåret. I ett välfärdsland (som Sverige ändå vill framstå som) borde man väl lära sig av sina misstag. Men icke. Vintern har knappt börjat och ändå har SJ redan misslyckats kapitalt med att upprätthålla sin verksamhet.

Detta faktum gör att man tänker till i ett längre perspektiv. Det ligger i vår tidsanda att välja klimatsmarta alternativ. På politikernivå innebär detta exempelvis att man vill besluta om att bygga ut och effektivisera järnvägsnätet. På bekostnad av flygtrafiken. Ett sådant beslut bygger givetvis på ett folkligt förtroende för järnvägen. Förtroendet urholkas, eller naggas i kanten om man vill tala politikerspråk, varje vintertid då tågtrafiken slutar att fungera.

I en annan politisk snackis, kärnkraften, handlar det om att avveckla först när det finns tillräckligt med förnyelsebara energikällor som motsvarar kärnkraftens kapacitet. Möjligen bör detta tankesätt anammas även i järnvägsfrågan. Tågtrafiken klarar uppenbarligen i dagsläget inte ens en köldknäpp. Trots att järnvägen funnits i över 150 år i Sverige. Att vi har ett vinterklimat har ju dessutom varit känt i flera tusentals år. Tummen ner för SJ.

I övrigt vill jag påstå att vintern är charmig. Den tillhör norden och kommer förhoppningsvis att göra det under resten av min levnadstid. Vädrets makter är mäktiga. Detta inlägg får avslutas med en fin låttext till en lika fin låt. Hell Vargavintern!

Vargavinter - asars vrede!
Vargavinter - vinden pinar!
Vargavinter - frosten dödar!

Lange har de vilat ut i Asgards starka famn
Lange de glömda varit av Midgårds nya folk

Inga böner hjälper deras nya gud
Ty han har frusit ihjäl

Hans ljus kommer att släckas...

Vargavinter - asars vrede.
Vargavinter - vinden pinar.
Vargavinter - frosten dödar.

Inga kommentarer: