måndag 14 november 2011

Systemfelens tidevarv

Jag har i flera år, bland annat på bloggen, påpekat hur vår välfärd sakta men säkert kommer att nedmonteras. Den allra viktigaste orsaken är det inbyggda systemfel som det liberala välfärdssystemet för med sig. Moraset kom snabbare än väntat. Det vittnar inte minst de senaste vårdskandalerna om.

Det mest förvånande med hela Carema - historien är att gemene man verkar vara chockad över hur välfärden faktiskt ser ut i dagens Sverige. Hallå, vad tänkte man sig när vinstdrivande riskkapitalbolag tar över vårdverksamhet? Att vården skulle bli bättre? Ett välfärdssystem som går ut på att osersiösa (och för den delen "seriösa) företag ska tjäna pengar på omsorg är helt feltänkt från början. För hur går vinst ihop med rikliga och goda måltider, hög personaltäthet, kompetent personal (som kräver skäliga löner, trygga anställningsvillkor och drägliga arbetsförhållanden) och genuin arbetsmoral? Ett barn kan räkna ut att den ekvationen är omöjlig.

Det sorgliga i denna härva är att politiker, företag och andra inte kan backa. De sätter sin liberala ideologi, som går ut på avreglering, fria val och vinstmaximering före allt sunt förnuft och den realpolitiska situationen. Så fungerar sann extremism. När bristerna uppdagas kommer ledande politiker med kvasi-argument som "ska man inte kunna tjäna pengar på att tillverka en stol?" och "Ska man inte tjäna pengar på att tillverka ett bord?". Det är en härlig människosyn att likställa de personer som en gång i tiden byggde upp detta land med möbler.

Företagen och politiker vill dessutom skuldbelägga personalen. De som sliter för någon ynka procent av de bonusar och topplöner som businessmännen i företagstoppen plockar ut. Det heter att man måste anställa personer som är genuint intresserade av att hjälpa äldre. Man förstår inte att personer som är genuint intresserade av att torka bajs till en oskälig lön och usla arbetsmarknadsmässiga förhållanden är ganska svåra att få tag på. Man förstår, eller vill inte förstå, att det är systemet det är fel på.

Tyvärr är omsorgen inte den enda välfärdssektorn som har raserat. I dagarna presenterade skolverket att de rättat 70 000 nationella prov. Var nionde MVG som var satta av lärare blev IG i skolverkets rättning. Alltså högsta betyg förvandlades till underkänt. På ett nationellt prov, där förutsättningarna och rättningsanvisningarna ska vara lika. Ja, ni läste rätt! Hur kan detta vara möjligt? Förmodligen är enskilda lärare så barockt dumma i huvudet att de inte har en aning om hur de ska sätta betyg. Eller också är det bisarra resultatet ett tydligt uttryck för ett systemfel. Välj själva vad ni har för orsaksförklaring. Dumjävlar! (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mvg-blev-ig-vid-omrattning_6632398.svd#after-ad)


Inga kommentarer: