torsdag 10 september 2009

Ooops, he did it again!

Sveriges enda medborgare som upplevt fångenskap på Guantanamobasen är, den i Örebro uppväxta, Mehdi Ghezali. Hans bakgrund är minst sagt brokig. Bland annat satt Ghezali i fängelse i Portugal i slutet av 90-talet (för grovt rån). Efter mellanlandning i Sverige greps han sedan vintern 2001 i Pakistan. Han bedömdes som terrorist och satt därefter fängslad på den ökäna fängelsebasen Guantanamo.

Frigivningen av Ghezali 2004 hade föregåtts av stort rabalder. Ghezalis far hade hungerstrejkat och tidningarna drog snyfthistorier om den timida och snälla Örebroaren som satt (i princip oskyldigt) fängslad i en tortyrkammare på Guantanamo. När Ghezali till slut släpptes var pressuppbådet enormt. Han skulle stämma amerikanska myndigheter och fick stor sympati, och blev en medias gullgosse. Vad Ghezali hade haft för ärenden i Pakistan ville han dock inte nämna. Inte heller tog han avstånd från Usama Bin Ladin.

Det är för Lorden inte speciellt förvånande nu när Mehdi Ghezali återigen har gripits som terrorist i Pakistan. Tillsammans med två andra svenskar (kan det vara Hasse Andersson från Målilla och Jonas Gunnarsson från Luleå?) har han uppehållit sig olagligt i landet och förmodat bedrivit terroristverksamhet. Man kan undra om snyftmedia tar Ghezali under sina vingar även denna gång. Eller om hans far återigen hungerstrejkar för att uppmärksamma sin sons oskuld? Vi ses på Sergels Torg tillsammans med Ghezalis far...Eller inte...

1 kommentar:

Unknown sa...

Är ju tyvärr inte den första den tredje stadsmakten kör sina historier om. Bland annat så har vi ju den fina människan Annika Östberg eller varför inte en annan tillgång Jackie Arklöv sågs ju oxå till att han togs hem till Sverige! Ibland är detta land så fånigt mjäkigt med en massa kriminella idioter!

/Kalle