måndag 26 oktober 2009

Kortslutning i hönsgården

Det var länge sedan som jag gav upp att ens bry mig det minsta om alla dokusåpor som TV-tablån erbjuder. Man stör sig mest på programkoncepten och de medverkande deltagarna. Tyvärr har jag den senaste tiden tvingats att bry mig åtminstone lite om en TV-sänd dokusåpa. Anledningen är att jag är bekant med en av de som medverkar.

Programmet det handlar om heter Mammas pojkar och sänds på prime time, torsdagar på TV4. Programmet går ut på att X antal tjejer ska slåss om att få dejta tre killar. Allt utspelar sig i en jättevilla i något varmt land. Som om inte det (redan ytterst fåniga) upplägget skulle räcka har man spetsat till det hela genom att låta killarnas mammor medverka i programmet. Mammorna bor alltså också i ovannämnda villa.

Trots att bekantingen medverkar är programmet näst intill outhärdligt att genomlida. De medverkande tjejerna är till största del bimbos som givetvis gör allt för att intrigera och underblåsa exakt varje fördom om hur en dum, blåst, utseendefixerad och intelligensbefriad denna typen av tjejer är. Givetvis gör TV allt för att vinkla, precis som den alltid har gjort. Även några av de medverkande mammorna verkar inte riktigt ha allt hemma.

Mammorna har också orsakat endel rabalder och upprördhet bland tjejerna: främst genom vissa uttalanden. En av killarnas mamma sa exempelvis att hon helst inte ville att sin son skulle dejta någon med annan kulturell bakgrund än den västerländska. Anledningen var att hon ansåg att det kunde leda till för många kulturkrockar. Reaktionen från de yra hönsen i villan lät inte vänta på sig. Mammans uttalande beskrevs som hemskt och till och med rasistiskt.

När en annan mamma, vars son är syrian, deklarerade att hennes största önskan är att sonen ska träffa en syriansk tjej reagerades det däremot inte alls. Det reageras heller inte på att hon springer runt och frågar om tjejerna är oskulder eller inte. När en syrian helst vill hänga ihop med en syrian sanses det vara normalt, när en svensk helst vill hänga ihop med en svensk anses det vara rasistiskt. En ganska märklig ekvation, eller? Åsikterna i hönsgården kommer ju någonstans ifrån. Kan det vara så att hönsgården i mammas pojkar är en spegelbild av samhället?

Inga kommentarer: