tisdag 11 maj 2010

Hur värnas yttrandefriheten?

Jag är ingen hängiven fan av "konstnären" Lars Vilks, det ska erkännas. Jag finner det dock väldigt oroande att människor har planerat att döda honom för konsten som han producerar. I Sveriges debattklimat har man dock inte tagit dessa hot på allvar. "Jihad Jane" har framställts som en förvirrad pajas som förmodligen inte har varit något reellt hot mot Vilks liv.

Ikväll attackerades Lars Vilks på Uppsala universitet. Media framställer det hela som att någon, eller ett fåtal efter en lugn inledning på anförandet försöker attackera Vilks. Det är inte samma bild Lorden får efter att ha "googlat" lite via alternativa medier. Det mest tragiska är den hätska stämningen i salen där bland annat män med barn i famnen skanderar saker mot Vilks (på främmande språk jag inte behärskar, varför det är svårt att begripa den exakta innebörden).

Det är valår. I TV-sofforna diskuterar Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt saker som bestäms av media. Någon krona på bensinskatten hit eller dit verkar visst vara viktigare än exempelvis dagliga upplopp i delar av Sverige och rejält hotad yttrandefrihet. Man kan undra vilken värld våra etablerade politiker och vårt etablissemang lever i. Borde inte realpolitik snart föras upp på den politiska agendan? Eller är de rädda för att säga fel saker och bli fysiskt attackerade likt Vilks? Yttrandefriheten är det grundläggande fundamentet i en demokrati, så även medborgares trygghet. Det är dags för våra sköntalande politiker att inse det också.

Inga kommentarer: