måndag 29 november 2010

Fula, feta, dumma amerikaner

Ni som är allmänbildade vet att detta inläggs rubriksättning är ett citat av en Eddie Meduza-låt. Det kan te sig elakt att generalisera en population på drygt 300 miljoner på detta sätt. Det ligger givetvis en viss ironi i rubriksättningen, men faktum är att de amerikanska invånarna ibland verkar vara riktigt korkade.

När Barack Obama tillträdde som president i början av förra året trodde många att det skulle vara landets och världens (?) räddning. Obama var en stor frälsare och verkade till och med övertyga Nobelpriskommittén om sin allsmäktighet så till den milda grad att han erhöll Nobels fredspris enbart med hjälp av (tomma) ord.

Obama har dock drivit en av sina kärnfrågor stenhårt; införandet av den allmänna sjukförsäkringen. I ett globalt liberalt paradigm där USA är den givna idéspridaren har detta givetvis mött ett starkt motstånd av landets invånare. Obama har utmålats som kommunist av sina antagonister och i ett politiskt klimat, som kan liknas vid den svenska politiska smältdegeln, fanns bara ett alternativ. En ny rörelse behövde se dagens ljus. Denna rörelsen blev "Tea party"- rörelsen.

Anhängare av "Tea Party"- rörelsen ses som väldigt liberala. De vill i princip avskaffa den offentliga sektorn och vill således förbjuda all statlig intervention. Samtidigt är man värdekonservativa, där man vill förbjuda aborter och i vissa fall onani. Det skall också tillstås att det förekommer en viss nationalism i leden (Tea partyt i Boston var ju den amerikanska revolutionens tändande gnista) men man tar avstånd från en etnisk nationalism. Sammantaget skulle man kunna säga att Tea Party - rörelsen är paleolibertarianer.

Rörelsen har växt sig enormt stark under drygt ett år. Anledningen är att den konservativa mediejätten Fox News låtit Tea Party-förespråkaren Glenn Beck få en egen TV-show som blivit enormt populär. Beck är känd för att vara väldigt känslosam i TV-rutan och ofta gråta när han håller sina anföranden. Glenn Beck har dessutom skrivit ett antal böcker och har enligt uppgifter dragit in över 50 miljoner dollar på två år. Att detta är möjligt säger det mesta om USA:s invånare. USA:s roll som framtida hegemoni har länge ifrågasatts. I ett land där en pajas likt Glenn Beck är en intellektuell förebild kan det inte finnas några vidare framtidsutsikter. Det stora landet i väster sjunger på sin slutrefräng: Fula, feta, dumma amerikaner.

Inga kommentarer: