torsdag 23 juli 2009

Kulturinstitution går i graven?

Under flera år har Hultsfredsfestivalen gjort ekonomiskt fiasko. Främst handlar det om otillräckliga biljettintäkter. Årets festival var inget undantag och nyligen kom beskedet att samtliga som jobbar med festivalen varslas. Hultsfredsfestivalen, som är den festival som de flesta associerar med svensk musikfestival, fyller nästa år 30 år. Kanske blir det nu ingen festival i Hultsfred nästa år. Anledningarna är många.

Rekordåret var 2005. Sedan dess har det bara gått utför. I bakgrunden ligger en konflikt mellan olika bokningsbolag och givetvis har den bidragit till Hultsfredsfestivalens förfall. Den viktigaste komponenten till förfallet är emellertid inkompetens. För visst har Hultsfred fått en massa konkurrens med tiotalet svenska festivaler, som lyckats knyta till sig bättre och mer intressanta akter än Hultsfred. Men att med ett så inarbetat namn och varumärke som Hultsfred inte lyckas boka tillräckligt bra akter tyder på inkompetens och feltänk bland de ansvariga.

Hultsfred har inte lyckats nischa sig utan har de senaste åren haft ett väldigt spretigt utbud av artister. De har också blivit de unga amatörernas festival. Alla vet att den kategorin är den minst köpstarka kategorin när det gäller öl på området, mat etc. Man har dock inte gjort ett skit för att försöka bredda utbudet och få med mer lojala festivalrävar i åldern 25-35 år till festivalen.

För några veckor sedan lyssnade jag på ett radioprogram, där en av de bokningsansvariga för festivalen svamlade om ambitionen att få en mer jämställd festival. Att boka 50/50 killar och tjejer till festivalen. Säkert en vacker ambition, men i realiteten är det sådant trams som i förlängningen dödar festivalen. Alla vet att det inte finns tillräckligt med intressanta och folkmagnetiska kvinnliga artister/band, och inte är det Hultsfredsfestivalens fel. Men det är ju totalt feltänkt att följa ambitioner som saknar realpolitisk substans.

Någon vecka efter Hultsfredsfestivalen anordnades Sonisphere med supergruppen Metallica som dragplåster. Genast dök det upp över 30 000 besökare. Man kan fråga sig direkt varför man inte satsade på att få Metallica som headliner till Hultsfredsfestivalen istället, och körde några andra stora hårdrocksakter veckan därpå på Sonisphere. Hårdrockarna är ju de mest lojala fansen som finns och en dag i hårdrockens tecken med några stora akter (strax under Metallicas kaliber) hade säkerligen även det lockat 30 000 personer. Samtidigt som Hultsfred lockat detsamma.

Hultsfred fick länge bedriva monopol på musikfestivaler i Sverige. När andra aktörer tog upp kampen var de inte beredda på den konkurrens som uppstod. I sin enfaldiga självgodhet trodde festivalledningen att namnet var så inarbetat att folket skulle vallfärda till den lilla småländska orten oavsett bandbokningar. Det var ett rejält misstag som nu kan gravsätta Hultsfredsfestivalen en gång för alla. Vid 29 års ålder. En för tidig död kan alltså sannolikt vänta en viktig kulturinstitution. R.I.P Hultsfred.

3 kommentarer:

Anonym sa...

My Lord,

Såg Hultsfredsrepresentant på TV, den gamgubbes förklaring; "dagens ungdom tål inte regn lika bra."

Hörde för övrigt också lite av de där radioprogrammet. De olika representanterna var ju rätt klumpiga, men hela diskussionn var dessutom sne och kretsade kring felfrågor.

/Tyra

Anonym sa...

My Lord

Enligt Expressen
"- Det blir en festival, men vi vet inte i vilken form än, säger festivalarrangören Rockpartys ordförande Lennart Beijer."

Hultsfredsfestivalen är död - länge leve Hultsfreds-festivalen.

Sen hur fick du ihop den till 29åring, startade inte festivalen 86?

/tyra

Lorden sa...

Tyra--->

Ahh, jag var väl ute och cyklade gällande festivalens ålder. Jag var på något jubileumsår (där de hade en fullkomligt grym banduppsättning). Därför hade jag intalat mig att det var 25-årsjubileum de firade detta år.

Du har rätt, festivalen hölls för första gången 1986. Rätt ska vara rätt.