lördag 18 juli 2009

Svenska pärlor 2

För ungefär ett år sedan skrev jag om hur man kan utnyttja vårt härliga land under semestertider. Det inlägget kan du läsa här: http://lordensblogg.blogspot.com/2008/07/svenska-prlor.html. Med min nyinköpta bil kommer också större möjligheter till att utnyttja och upptäcka nya svenska pärlor.

Förutom att jag ägnat mig åt att undersöka olika badplatser på den senaste tiden, hölls i förra veckan en dag i kulturens tecken. Resmålet fick denna gång bli Vadstena, med fokus slottet. För er som inte har varit där rekommenderas ett besök starkt. Vastena i sig är en svensk sommarpärla vid Vättern och slottet en riktig kulturskatt.

Tyvärr fick vi en guidad slottstur på engelska. Tyvärr säger jag inte för att jag inte behärskar engelska, utan för att själva guidningen blev aningen sluddrig och svengelsk. Likaså kan man ju sin historia, så guidningen ger inte så värst mycket matnyttigt rent kunskapsmässigt. Guidernas uppdrag är inte heller att förmedla akademiska sanningar, utan snarare Lindqvistska anekdoter. Det är helt ok, men man får koppla bort källkritiskheten ett tag om man ska ska klara av guidningen. Man får, som jag brukar uttrycka det, ta det för vad det är. Precis som man får göra med Manowar, Andrew W.K, Kid Rock, wrestling etc.

Väl hemkommen från dagstrippen bestämde jag mig för en gångs skull för att gå på bio. Det var riktigt länge sen, senast var nog Casino Royale eller dylikt. Den här gången var förväntningarna riktigt lågt ställda. Jag skulle se Sam Raimis Drag me to hell. Döm givetvis av min förvåning när filmen var helt ok. För att citera Lordarnas Lord så "får man ta det för vad det är."

Det var inte så att man darrade eller bajsade på sig av skräck. Däremot lyckas Raimi blanda äckelpäckel med humor, överraskningsmoment och en hel del schyssta effekter. Filmen är förutsägbar och man behöver inte tänka särskilt mycket. Skönt det ibland! Raimi lyckades äckla mig eftersom han verkar ha skräddarsytt det äckliga för just mig . Jag har nämligen alltid haft en fobi för småkryp och skitiga, tandlösa kärringar. Jag tycker faktiskt att ni kan slänga iväg två timmar på att se denna film om ni inte har bättre för er. Schysst underhållning helt enkelt. Där fick ni lite semestertips om ni har panik över vad ni ska göra, innan den snart är slut.

Vadstena slott

2 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska pärlor får mina tankar till erotisk film !
/B

Anonym sa...

My Lord,
Visst är man generellt dålig på att uppleva de nära. Skulle gissa att många turister upplever bra mycket mer av stmh:s sevärdheter än de flesta sthm:are.

Visst förhöjer guider upplevelsen...oftast...

Kolla denna: http://www.youtube.com/watch?v=wjBk_yz58-M&feature=related

Denna film såg jag första gången på Liljevalcs vårutsällning för flera år sen. Konstnären/filmmakaren guidar runt i sin egen lägenhet, har strikt klädsel, vårdat språk och väl inövade gester. Utgår från sakerna i lägenheten och talar om sig själv i tredje person.

Ganska träffande faktiskt (om "konst" är en annan fråga)

Ta saker för vad de är, bra devis för att förnöjas!

/Tyra