fredag 16 september 2011

Tårtgeneralen

Jag har under årens lopp varit ett ganska stort fan av Filip och Fredriks TV-produktioner. Deras serie 100-höjdare var, enligt min mening, det bästa de någonsin har gjort, men den nuvarande produktionen, Breaking news med Filip och Fredrik, är väl det enda som inte riktigt håller måttet. Det var därför med stor entusiasm jag tog mig an en av deras böcker, Tårtgeneralen.

Boken utspelar sig i 80-talets Köping; staden där Filip växte upp. Köping är en typisk svensk medelstor stad (eller egentligen tätort) som i ett samtida TV-program utnämns till Sveriges tråkigaste. Boken kretsar kring huvudpersonen Hasse P som lever ett ambulerande liv i 80-talets Västmanland. Den bygger på verkliga händelser och Hasse P har således funnits på riktigt.

Hasse P är en ungkarl i 40-årsåldern som dricker lite för mycket och drömmer om ett liv i rampljuset. När han ser TV-inslaget (det är för övrigt Jan Guillou som utnämner Köping till den tråkigaste staden) bestämmer han sig för att liva upp sin nyblivna hemort. Tillsammans med den lokale bagaren och några andra ortsoriginal bestämmer han sig för att baka världens största smörgåstårta och på så vis hamna i Guiness rekordbok. Efter många turer lyckas uppdraget.

Boken har en ganska så underfundig humor, på vanligt Filip och Fredrik-manér men bäst är skildringen av småstadsfenomenet. Eftersom jag själv är uppvuxen i ett småstadssamhälle känner man påfallande ofta igen sig i de fenomen som beskrivs i boken. Man har gänget utanför Konsum, skvallermentaliteten och ortens småbus. Hasse P:s öde och personlighet är beskrivet med värme, men det finns samtidigt en tragisk touch över Hasses livsöde.

Tårtgeneralen är en bra bok; smart berättad med ett fängslande personporträtt som sammahållande kitt. De som tror att Filip och Fredrik enbart är ett par skräniga pajasar får tänka om. Denna bok har trots humorn ett djup och ett flytande språk som passar väl in till berättelsen. Med Tårtgeneralen visar Filip och Fredrik att de inte bara kan göra bra TV utan även skriva underhållande böcker. Sju av tio tårtor blir betyget!

Inga kommentarer: