onsdag 19 september 2007

DAM- fotboll: En döende svensk fluga?

Så var dam VM i fotboll över för Sveriges del. Media skriker om fiasko, och sportnyheterna domineras av "misslyckandet" i denna fotbollsturnering. Men är det egentligen någon som bryr sig? Det är pinsamt att se hur denna fotbollsturnering har upphaussats i media och framför allt i Sveriges största TV- kanal, fyran. Dam-fotboll och fotboll är två helt skilda sporter. Att jämföra, och ännu värre, försöka likställa herrar och damer inom fotbollen är enbart löjeväckande. I dags dato har jag inga tittarsiffror på TV 4:s sändningar, men att älta och försöka göra damfotbollen till någonting viktigt ter sig löjligt.

Tjejer är helt enkelt inte lika bra på att spela fotboll som killar. Är det verkligen någon katastrof? Låt killar vara killar och låt tjejer vara tjejer. Att försöka sträva mot att vara lika är inte synonymt med jämställdhet. Visst, det är möjligt att det finns flera som gillar damfotboll, men i så fall borde den sändas i någon obskyr public-service-kanal , exempelvis SVT24.

Många oroar sig nu att Sverige inte ska få chansen att ställa upp i OS på grund av den mediokra insatsen i Kina. Faktum är att jag hoppas på detta, då intresset för sporten i så fall skulle minska drastiskt i Sverige.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om man inte är konspiratoriskt lagd så sänder ju faktiskt TV4 dam-VM för att de räknar med att tjäna på det. Till skillnad från public service-kanalerna så har ju faktiskt TV4 vinstkrav på sig. Hur behovet skapats kan man spekulera om men faktum är att antingen:
1. Många vill se damfotboll (och reklamen i pausen)
eller:
2. Pengarna TV4 lagt på rättigheter är bortkastade

Om man som sagt är konspiratoriskt lagd (som jag är) så kan man hävda att TV4 här gjort en kalkylerad ekonomisk förlust, medan vinsten är TV4:s ägares deltagande i normaliseringen av avvikande beteende, som i detta fall att androgyna och i många fall sexuellt avvikande "damer" ägnar sig åt karlgöra.

Lorden sa...

Herr D-->

Jag tror mig veta svaret. TV4 har köpt rättigheterna för allsvenskan (herrar). Enligt rykten var de tvungna att ta damerna på "köpet". Det var SFF:s (Svenska fotbollsförbundet) krav. Eftersom fyran då har rättigheterna till dam VM så har de matat oss med damallsvenskan på bästa sändningstid (lördagar) för att öka kommersialieringen inför det stora mästerskapet...Att sedan haussa upp VM, sända mycket från det, är nog ekonomiska intressen. Jag har dock svårt att förstå vilka som skulle tjäna på ett normaliserat avvikande kvinnligt beteende. Att SvFF sålde in damfotboll har nog också i grunden ekonomiska motiv.

Anonym sa...

Intressant tanke, hade ingen information om detta innan men det låter onekligen plausibelt.