torsdag 20 september 2007

Könsneutrala äktenskap

Debatten om huruvida det ska vara tillåtet för homosexuella att få gifta sig i svenska kyrkan har pågått länge i vårt land. Debatten som inleddes på 70-talet börjar nu mynna ut i öppna ställningstaganden. Linköpings stift med biskop Martin Lind i spetsen, är de senaste i raden att öppet välkomna "könsneutrala äktenskap".

Det främsta argumentet Lind och stiftet för fram är att man måste anpassa den religiösa tron efter tidsandan man lever i. Att det klart och tydligt står i bibeln (de kristnas heliga skrift) att äktenskapet ska vara mellan man och kvinna, är något man således struntar i. Ända sedan Sverige blev kristnat för cirka 1000 år sedan, har det varit förbjudet för homosexuella att få gifta sig. Varför ska man bryta den traditionen nu? Kanske har Lind och co rätt när de säger att man måste applicera religionen på det samhälle man lever i, men enligt min mening är detta resonemang fel. Om man börjar anpassa en religion och den religiösa skriften efter rådande samhällsnormer är det ett starkt tecken på religiös populism. Varför inte bara lägga ner religionen när man i ett modernt samhälle inte kan följa ursprungstexten till den heliga skriften längre?

Det började med att kyrkan tillät kvinnliga präster och fortsätter med att normalisera "könsneutrala äktenskap". Vad är nästa steg? Dagens svenska kyrka har verkligen spelat ut sin roll, då man väljer att radera ut sina trationella värderingar till förmån för mer "politiskt korrekta". Hade jag varit kristen, så hade förmodligen blodet kokat i mig. Nu stannar jag vid att enbart konstatera att den moderna politiska korrektheten (som i detta fall enbart har ett tiotal år på nacken) tydligen är överordnad tusentals år av kulturell idétradition och religion.

8 kommentarer:

Anonym sa...

det är en fröjd att läsa dina inlägg må jag säga.. :) du borde nog bli krönikör. skriva ledaren i DN. eller nått.

Lorden sa...

Det var länge sen Lövet. Kul att du läser i alla fall.

Anonym sa...

Bra inlägg! Tackar Gud att jag inte är medlem i SvK

Anonym sa...

ja, det var ett tag sen.. men.. jag får nöja mig med att läsa din blogg tills vi ses nästa gång! :) själv får jag väl söka jobb på kamratposten. typ. haha.

Anonym sa...

Religionen har i alla tider tolkats och satts in i rådande paradigm. Endast trångsynta fyrkantiga individer tolkar skrifterna bokstavstroget. Av den anledningen hamnar de flesta sådana personer i fanatism och trångsynthet. Religionen är till för att vi ska ha ett tolkningsmönster av verkligheten

Lorden sa...

Anonym-->

Ja, sant, men om man enbart ska följa Jesu ord i vissa sammanhang så har religionen spelat ut sin roll. Om bibeln ska anpassas efter rådande normer, så kan man lika gärna skriva en ny bibel utifrån dagens samtid och kalla religionen någonting annat. Nya tider, nya profeter...

Anonym sa...

Det går inte att bara skapa en ny religion. Religionen är ett tolkningsmönster utifrån vilken varje troende människa tolkar sin samtid och "verklighet". På så sätt ger den mening åt livet och tillvaron och uppenbarar dess mening. Utan Gud och religion blir allting möjligt och tillåtet, vilket kommer att leda till destruktivitet och meningslöshet. Religion är i grunden en positiv och konstruktiv kraft som tyvärr av den ofullkomliga människan alttför ofta utnyttjats i destruktiva sammanhang. DET... är å andra sidan en helt annan sak

Lorden sa...

Anonym--->

Det är fina tankar och tolkningar av religionen du presenterar. Det går emellertid visst att skapa nya religioner. Det har människor sedan länge sysslat med. Ta hela "New Age" - rörelsen som exempel. Ett annat exempel är sekterismen och alla utbrytarrörelser ur kristendomen som skedde på 1800-talet och som fick en tydlig förankring i samhället under 1900t.

Vidare måste man se vilka religionen i vårt samhälle idag fungerar som "tolkningsmönster" för. Majoriteten av kristna (Svenska kyrkan) tillhör idag den äldre genrationen som traditionellt stått kvar vid sin tro. I dessas verklighet existerar inte könsneutrala äktenskap eller HBT-frågor. Kyrkans utspel och anpassning i dessa frågor är, och jag upprepar det gärna, enbart POPULISM!