tisdag 25 september 2007

Feltänkt kring svensk polis och svenska domstolar

Sveriges domstolar består nästan uteslutande av etniska svenskar. Det kunde man, bland annat, läsa igår på SVT:s text-TV. Endast 4% av våra domare har utländsk bakgrund. Enligt SVT var detta förhållande konstigt och, underförstått, negativt. 4 % med utländsk bakgrund speglar nämligen inte det svenska samhället i stort. Enligt de siffror som aktualiserades igår består poplationen i Sverige idag av 20% med utländsk härkomst. Hur man får fram den siffran, och vad som räknas som "utländsk härkomst" fanns det ingen förklaring till. Dock spelar detta en mindre roll i just detta sammanhang.

Det man borster från, i sin artikel, är givetvis att personer med utländsk härkomst förmodligen inte har adekvat utbildning för ett domarjobb i samma utsträckning som etniska svenskar. Är meningen att man ska kvotera in personer med utländsk härkomst i våra domstolar för att dessa ska spegla samhället i övrigt? Det är en absurd idé. Domarämbetet ska utnämnas utifrån juridisk skolning och kompetens, inte utifrån etnicitet.

Även inom polisväsendet är personer med utländsk härkomst, enligt artikeln, underrepresenterade. Polisen har under en längre tid försökt att kvotera in personer med utländsk härkomst i sina led. Detta har uppenbart misslyckats. Anledningen torde vara att det inom dessa grupper finns ett svalt intresse för att bli polis, eller att de helt enkelt inte vill. Oavsett vilket, så är det svårt att se vilka positiva effekter en svensk domstol och ett svenskt polisväsende skulle få om dessa fylldes på med personer av utländsk härkomst.

Att göra ett yrkesval är motiverat utifrån en inre drivkraft och motivation. Det finns säkert enskilda personer med utländsk härkomst som innerligen vill bli kunniga i vår juridiska tradition, skolning, bedömning och tillämpning och som vill bli polis och förtrogen med de normer och värderingar och egenskaper en bra polis ska besitta. Men, de blir det inte genom att kvoteras in i yrket eller påtvingas ett arbete. Syftet med dylika åtgärder är att våra tillfälliga makthavare ska kunna skryta med populistisk statistik. En statistik som dess medborgare innerst inne dessutom föraktar!

Inga kommentarer: