tisdag 18 november 2008

Språktesta svenska läkare!

Till kvällens träning ljöd, som vanligt den senaste tiden, Entombeds Wolverine blues. Ett musikaliskt mästerverk fyllt av energi och frustration. Perfekt träningsmusik med andra ord. På ett av skivans bästa spår, Hollowman, skriker sångaren L-G Petrov ut: who examines the doctors? När textförfattaren Nicke Andersson skrev låten för sisådär 16 år sedan trodde han väl knappast att frågan vem som examinerar/undersöker eller förhör våra doktorer skulle vara en relevant frågeställning inom Sveriges sjukvård 2008. Men så är det.

Sverige klarar uppenbarligen inte av att examinera tillräckligt med svenska doktorer längre. Efterfrågan är större än utbudet. Därför får vi importera (förhoppningsvis) kompetenta doktorer från övriga EU-länder, men också från utomeuropeiska områden. Nyligen publicerades en rapport som visar att vissa landsting har anställt nästan 50 % utländska doktorer. Rapporten visade också på ett skrämmande resultat: landstinget har inga språkkrav på de invandrade läkarna.

Språk och kommunikation är de viktigaste länkarna mellan medborgarna i ett fungerande samhälle. Kan man inte göra sig förstådd uppstår det genast problem. Språket är extra viktigt inom vården. Det nödvändiga förtroendet mellan läkare och patient byggs av trygghet, respekt och tydlig kommunikation dessa emellan. Den nämnda rapporten visade att många patienter inte förstår det de utländska doktorerna försöker att förmedla. I förlängningen kan det få förödande konsekvenser. Patientsäkerheten sätts på spel och missförstånd kan leda till felbehandling med dödlig utgång. Om patienter tappar förtroende för sjukvården och dess företrädare är det också en stor samhällelig välfärdsförlust.

Jag har själv vid två tillfällen drabbats av obegriplig läkarkommunikation. En gång hos tandläkaren och en gång hos en allmänläkare (akuten). Jag var knappast dödssjuk vid något av tillfällena men för sammhällets äldre personer är det oerhört viktigt att de får känna sig trygga och kan göra sig förstådda. Det är det minsta man kan begära av svensk sjukvård. En god vän som under senare tid har lidit av svår huvudvärk har berättat om samma problem. Oron har växt i takt med att dennes doktor inte har kunnat göra sig förstådd. Att genomgå otaliga tester utan att förstå vad läkarna håller på med torde vara oerhört påfrestande och ångestskapande. Därför finns det inga som helst motargument: inför språktest för svenska läkare nu!

Inga kommentarer: