måndag 3 november 2008

Behåll Systembolaget men slopa monopolet!

Det finns få statliga monopol kvar i samhället. Apoteket och Systembolaget är de tydligaste exemplen. Det förra bör vi absolut ha kvar, medan det senare har spelat ut sin rätt. Systembolaget är, och har varit, en institution i Sverige sedan 1955. Institutionen har stort folkligt stöd och att gå till bolaget har blivit ett naturligt kulturellt inslag i Sverige. Det bör vi slå vakt om. Men det finns också flera anledningar till att vi borde upphäva alkoholmonopolet, och låta flera än systembolaget få sälja alkoholhaltiga drycker.

Idén med Systembolaget har många fördelar. Att kunna reglera det medborgerliga drickandet, att kunna garantera kvalitét och att begränsa tillgängligheten på alkoholhaltiga drycker är kanske de tydligaste. Problemet är bara att systembolaget i dess nuvarande form tillkom för drygt 50 år sedan. Sedan dess har samhället utvecklats enormt mycket. EU-medlemskap, globalisering, informations- och stressamhälle har bidragit till att den ursprungliga idéen med systembolaget till viss del har spelat ut sin roll.

Det har visat sig att det inte går att reglera det medborgerliga drickandet med hjälp av ett systembolag i dagens Sverige. Konsumtionen av alkohol ökar ständigt. Systembolaget går visserligen med vinst, men Sveriges medlemskap i EU 1995 öppnade gränserna och liberaliserade införselkvoterna markant. Flera åker idag utomlands i syfte att sälja alkohol svart i Sverige. Det har blivigt "folkligt" och kutym för medelsvensson och ungdomar att köpa smuggelsprit.

Systembolaget fyller dock fortfarande ett viktigt syfte, nämligen att erbjuda kvalitativa varor. Eftersom systembolaget enbart (nåja, det finns visserligen alkoholfritt) inriktar sig alkoholhaltiga drycker är deras utbud oslagbart. Om man upphäver monopolet kommer andra försäljningsställen troligen att inrikta sig på det folkliga: billig starköl och vin. Lorden, och många med mig, som har åratal av erfarenhet av Systembolagets varor har givetvis hittat våra guldkorn. Att vara utan dessa är ingenting man vill. Därför fyller systembolaget en viktig funktion ur just denna aspekt.


Informations- och stressamhället har fört med sig tanken om att "allt ska gå så fort som möjligt". Eftersom man är barn av sin tid har även jag blivit bekväm och ökat kraven på tillgänglighet och effektivitet. Det är helt enkelt jobbigt att bli bjuden på fest (till kvällen) en lördagförmiddag, och inte kunna köpa sig en flaska vin eller några starköl, utan att behöva avvara halva dagen till aktiviteten. Att ta sig till närmaste systembolag är ibland (oftast) en jobbig akt. Inte nog med att det kan vara långt att gå, man måste kånka hem varorna sen. Dessutom ligger systembolagen i centrum, varför man måste göra sig iordning och göra sig beredd på att behöva prestera socialt. Man möter oftast någon man känner på vägen till eller från systemet. Blir man sugen på en flaska vin vid löning eller på en vardag får man dessutom räkna med en enorm kö. I en tid då tid är pengar kan man fråga sig hur effektivt det är att stå i kö en timme för att få tag på lite starköl.

Medier idag rapporterar om långa köer utanför landets bolag. Anledningen därtill är att årets första glögg finns tillgängligt att inhandla. Glögg är givetvis fint, men det är orimligt att behöva spendera timtal för att få smaka på den. Lätta därför på alkoholmonopolet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med.

Problemet med smuggelsprit kommer man inte åt genom att slopa monopolet. I alla fall inte om man tycker om mångfald och möjligheten att välja ur ett stort sortiment. Att man ska ha kvar ett statligt systembolag efter att man låter en massa vanliga butiker sälja alkohol låter väldigt konstruerat och konstigt i mina öron. Antingen monopol eller dåligt sortiment, så är det bara, man kan inte ha kvar kakan och äta upp den.

Nej, det stora problemet med den svenska alkoholpolitiken är skatten. Det är bara att sänka såpass att det inte lönar sig att smuggla så blir man av med det problemet helt och hållet. Alkoholskatten är faktiskt sjuuukt hög.

Jag tror faktiskt på argumentet att monopolet är bra för folkhälsan och vill därför inte avskaffa det.

Lorden sa...

herr d -->

Mja, jag tror inte på "antingen monopol eller dåligt sortiment"- argumentet. Det kommer alltid att finnas en stor efterfrågan på kvalitetsvaror. (I want my fuckin´ Stoneleigh!) Systembolaget, som har en lång tradition av kvalitetsprodukter, lär kunna specialisera sig på just detta vid ökad föräljningskonkurrens.

Som sagt så förespråkar jag den ursprungliga idén med ett statligt systembolag, men i takt med att tiden och idealet (tyvärr) har förändrats har tanken, pragmatiskt sett, spelat ut sin roll.