lördag 6 juni 2009

Heja Sverige!

Nationaldag och riktigt viktig VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Danmark på ett soligt, om än kyligt Råsunda ikväll. Det borde väl få varje svensk att känna sig lite patriotisk. Eller? Det är långt ifrån en självklarhet. Media, ledande politiker och resten av etablissemanget har under många år försökt att intala den svenske medborgaren att det inte finns något svenskt och att man inte får hylla sitt land och ursprung. Det är något fult. Ren av något rasistiskt. Detta är en av de dummaste föreställningarna i modern tid.

Ovanstående förhållningssätt har gjort att vi nästan skäms för vår nationaldag. Medan alla världens nationer och folkslag är stolta över sitt ursprung, sin historia och kultur ska svensken stoppa huvudet i sanden och lite mesigt konstatera att "visst vi har en nationaldag, men det är väl inget att fira."

Ett tydligt exempel på ovanstående fenomen var journalisten Göran Rosenbergs dokumentär "ett tal till nationen", som sändes som ett led i TV4:s kampanj nollrasism häromveckan. Ivrigt förökte Rosenberg, genom att besöka det extremt mångkulturella Södertälje, driva tesen att det inte finns något svenskt eller något svenskt folkslag. Rosenberg intervjuade flera svenskar och bad dessa redogöra för vad som egentligen är svenskt och vad som är svenska värderingar. De intervjuade hade lite problem med att svara konkret på denna fråga och många svarade lite svävande. Egentligen är det inte så konstigt. Svenskhet är starkt kulturellt förknippat och kultur är något abstrakt, något man inte kan ta på, men som finns där på ett naturligt vis. Jag är inte övertygad om att en syrian, norrman eller grek omedelbart skulle kunna svara på vad som känntetecknade respektive kultur utan förberedelse. Likt förbannat är dessa stolta över sitt ursprung. Och de blir inte heller anklagade för att vara rasister när de erkänner det.

Mest bisarrt blev det då Rosenberg frågade några personer med uppenbart svenska namn och svenskt ursprung om de kände sig som svenskar. Svaret blev nej (helt i paritet med vad media och andra maktfaktorer uppenbart vill att varje svensk ska svara.) NEHE, vad känner de sig som då? Syrianer, greker eller kanske norrmän? Det hela blir vid en närmare betraktelse löjeväckande.

Att vi i Sverige länge legat långt framme gällande välfärdssystem, kunskap, demokrati, solidaritet och socialisering ligger djupt rotat i vår kultur. Vår gemensamma värdegrund, våra gemensamma traditioner och vårt samtycke kring fundamentala samhällsfrågor är också bundet till vår kultur, den svenska. Att säga att det inte finns, eller fanns, en "svensk modell" eller om man så vill: en svensk kultur är att förneka historien på ett alldeles förfärligt vis. Det är också en skymf mot alla svenskar som kämpat i åtskilliga generationer för att vi är där vi är idag. Idag firar vi nationaldagen genom att spöa dansken (i fotboll), som vi historiskt gjort så många gånger förut. Heja Sverige!

1 kommentar:

Rebekah sa...

Jag bör verkligen börja läsa bloggar igen. Din är grym. Bra inlägg. Både detta och halal-inlägget.

Skål på dig och jag hoppas vi får en underbar nationaldag!

Kram