tisdag 2 juni 2009

Givet att förbjuda Halal-slakt!

I Eskilstuna rasar debatten efter att stadens ledande politker förmodligen kommer att klubba igenom att kommunens skolbespisning inte längre kommer att servera halal-slaktat kött. (http://folket.se/nyheter/eskilstuna/1.310233). Halal-slakt, eller skäktning förekommer bland annat inom muslimsk tradition. En muslim får inte äta kött som inte är halal-slaktat.

I Eskilstuna har man tidigare tillgodosett muslimernas krav och erbjudit halal-slaktat kött. I kölvattnet av finanskrisen måste skolan spara och ser möjligheter att dra ner på utbudet av kött i bespisningen. Ledande muslimer har därför gått i taket och menar att de onda politikerna diskriminerar kommunens muslimska minoritet genom att ta bort halal-köttet. Det har gått så långt att det kan bli en juridisk tvist av frågan. Underförstått anklagas de elaka socialdemokraterna (som styr i Eskilstuna) för att vara rasister.

Det är givetvis en självklarhet att halal-kött inte ska serveras. Personligen skiter jag i de ekonomiska orsakerna. För mig väger de djurrättsliga motiven tyngst. Halal-slakt innebär att man skär halspulsådern av djuret, helt utan bedövning. I ett civiliserat samhälle bör all form av djurplågeri snarare förbjudas än uppmuntras.

Inga kommentarer: