torsdag 11 juni 2009

Snart 30 år av härlig posering!

För snart 30 år sedan bildades hårdrocksgruppen Manowar i USA. Bandet har från början svängt sig med traditionella manliga attribut. De har sedan starten hyllat motorcykelkulturen, "Vikinga-mentalitet", muskler, hög volym och öl. Lägg också till en, i gemene mans ögon, sexistisk kvinnosyn, så har man gjort en bra sammanfattning av Manowars texter och image.

Själv fick jag upp ögonen för bandet någon gång i början av 90-talet och har sedan dess mer eller mindre kontinuerligt lyssnat och hyllat bandet. Manowar ska ha en stor eloge: de har nämligen aldrig vikit en tum från sina ideal (när det gäller image, i verkligheten är saken annorlunda enligt rykten), eller innehållet i sina texter. 30 år efter starten låter de i princip likadant och texterna behandlar, som sagt, samma ämnen. De har heller ingen som helst ironi i sin framtoning. I dagens läge är de de facto ett gäng gubbar som fortfarande tror att de är störst, bäst och vackrast. Liksom manligast i hela världen, utan riktig självinsikt. Det är något som bör uppmärksammas och hyllas här på Lordens blogg.

För att illustrera det hela kommer två helt fantastiska klipp (och låtar) med Manowar. Ni bör betänka vissa saker när ni tittar på klippen för att förstå publiceringens syfte:

Klipp 1 : Sångaren Eric Adams ytterst allvarliga beskrivning av albumet "warriors of the world" (gruppens nionde studiealbum, 2002) i inledningen av videon. Hans beskrivning av albumet "kicks some serious fuckin´ass!". Notera även hur stela bandmedlemarna är, men hur de samtidigt gör anspråk på att vara "vältränade" och att de verkligen anser sig vara så coola som de försöker framställa sig som.

Klipp 2: Texten i sig är fantastisk. Men extra viktigt att notera här är hur den självutnämnde kvinnotjusaren Joey Demaio cirka 3:15 in i videon hanterar sin bas som ett verktyg. Samtidigt ser man bilder på hur Demaio i solglasögon åker motorcykel, på vilken han sedan äntrar scenen. När han slutligen ytterst sammanbitet gör den karaktäristiska Manowar-hälsningen (notera hur på hur stort allvar han faktiskt tar det) är det hela komplett. If there´s a fight I´ll be there, I´ll be there! Ge aldrig upp Manowar!

HELL MANOWAR!
Enjoy!

1 kommentar:

Anonym sa...

"all men play on ten"......så sant som det är sagt.....saknar dock Ross The boss