måndag 31 augusti 2009

All men play on ten!

Det råder delade meningar om i vilken utsträckning staten ska lägga sig i människors privatliv. I vissa frågor anser jag det vara lämpligt, medan det i andra fall inte är det. Nyligen uppdagades det att miljönämnden i Sölvesborg ger musikfestivalen Sweden Rock en kvarts miljon i böter. Anledningen är att några band på festivalen överskridit gängse decibelregler. http://www.expressen.se/noje/1.1689270/boter-for-sweden-rock

Visst finns risken att råka ut för tinnitus om man utsätter sig för allt för högt ljud. Men att beträda en festival är en högst frivillig handling där man som festivalbesökare måste vara införstådd med eventuella risker. Jag har själv besökt många festivaler och vet att statliga myndigheter blivit mer nitiska i jakten på att få bötfälla svenska festivaler.

Resultatet har blivit att ljudnivån har sänkts, vilket i sin tur har lett till en beskedlig och i sammanhanget låg ljudvolym. Ibland faktiskt så låg att helhetsupplevelsen av konserterna har blivit lidande. Vilken rockare eller hårdrockare vill uppleva sin favoritmusik på låg volym? Rock n roll var menat att vara skränigt, skitigt och högt! Det är bara förlegade politiker, som i de flesta fall inte har en aning om vad rock eller hårdrock är, som tar besluten. Vi hårdrockare vill ha musiken på hög volym!

När de flesta fetivaler även tillhandahåller öronproppar som delas ut gratis kan man tycka att festivalen verkligen tar sitt ansvar. Det är ingen tillfällighet att band som Kiss fått en dunderhit med låten I love it loud! Hårdrock är inte för mesar: All men play on ten! Inse det, kostymnissar!

2 kommentarer:

stefan sa...

Förr trodde man att öronen kunde härdas om de utsattes för kraftiga ljud. Hårdrock, artilleri, motorsågar.

Lyckligtvis är denna förlegade åsikt nu skrotad.

En annan verklighetsuppfattning som kan behöva uppdateras till 00-talet är tron att det sitter en massa "kostymnissar" på kommunens miljökontor. Det finns många "nissar" där, det är sant. Men det var länge sen kostymerna försvann. De flesta av dem är dessutom "nissor".

Lorden sa...

Stefan-->

Du har rätt angående kostymnissars vara eller inte vara på Sveriges miljöknotor om du utgår från ordets ursprungliga bemärkelse.

I det här sammanhanget användes ordet dock främst för att tydliggöra att det trots allt INTE finns många festivalbesökande rockrävar på samma kontor...