tisdag 5 januari 2010

Hetsjakt på fel djur?

2010 har inlett väldigt kallt. Jag gillar kyla och har tagit ett par långpromenader i snöiga skogslandskap varje dag hittills. Man blir ett med naturen, vilket kan vara en mäktig känsla. Vi får se hur länge kylan håller i sig.

Några som också gillar snöiga skogslandskap är vargen. Detta djur har alltid fascinerat Lorden. Hatat och bespottat av vissa, älskat av andra. Vargen symboliserar styrka, ett djur som får klara sig själv och ständigt vara jagad.

I början av året inleddes en vargjakt. Från och till har vargen varit utrotningshotad i Sverige, men nu har riksdagen alltså beslutat om skyddsjakt på djuret, eftersom man vill hålla beståndet nere. Sveriges vargtätaste landskap (om man i sammanhanget kan tala om täthet: det finns cirka 200 i hela landet) fick ett antal kvoter att skjuta. Redan första dagen startades hetsjakten på vargen och kvoterna fylldes omedelbart. Vissa överskreds dessutom.

Personligen kan jag inte förstå hur jägare omedelebart ser tjusningen i att fegt jaga och skjuta detta vackra, starka och skygga djur. Visserligen är vargen ett rovdjur men är i praktiken harmlös gentemot människan. En stor anledning till att vargen tidvis har varit utrotningshotad är sammakopplad till människans attityd till djuret. Så vad är det då som känns hotfullt med vargen? I Norrland och i samekretsar ses vargen som den största fienden, eftersom vargen är ute efter samernas renar. Men i övriga Sverige? Låt vargen vara!

Idag kom även domen i fallet där en ung man knivmördadesÖland i midsomras. Två män dömdes för dådet. Den ene fick 6 års fängelse (för dråp) och den andre fick 3 års fängelse (för medhjälp). I praktiken innebär detta att de får sitta två tredejdelar av sitt straff (4 respektive 2 år). Det känns väl rimligtvis väl lågt för att ha berövat en ung man livet samt förstört livet för åtskilliga andra. Ska man tillämpa jägarnas retorik vore kanske skyddsjakt på dessa gärningsmän ett lämpligare straff. Dylika människor är nämligen ett klart större hot mot världen än vad vargen är...

4 kommentarer:

Rars sa...

Letat fram jeansjackan igen då ;)?

Här uppe är vargen ett hett ämne, det är tydligt polariserat om man är för eller mot jakt. Själv är jag mot jakt, de som har skäl att vara för jakt (djurhållare) verkar vara i minoritet. Med ett så litet bestånd verkar jakt onödigt. Har aldrig förstått glädjen med jakt, så fort nån börjar prata om det känner jag avsmak. Kan ju inte ens fiska eftersom jag inte vill döda saker. Däremot är det gött med kött!!!

Anonym sa...

/ mio. Vi var på campingen som strålhake mördades =( Va poliser över allt. vi hade våran husvagn 100 m från stranden där bråker börja... usch... men sjukt bra nu för föräldrarna att dem hitta gärnigns männen..

Lorden sa...

Rars-->

Ja, kött e gött. Men jag äter inte varg! "vita vargar"!!!!

Mio-->

Japp, jag har varit mången gång på Köpingsvik. Jag var (på väldigt långt håll) bekant med Strålis. Må han vila i frid och hoppas mördarna har lite samvete så de får leva med sitt dåd för resten av sitt liv. Patrask!

Rars sa...

Bandet Vargavinter känns mer aktuellt än någonsin. 3 punkter (ni har väl sett loggan?):
Varga VinteR: som det är
VargaR inte: politiskt ställningstagande
arga VinteR: hmmmm?