torsdag 4 december 2008

Reaktionär lag befäster generationsklyftorna

I dagarna blev det klart att den så kallade Ipred-lagen kommer att träda i kraft den 1:a april nästa år. Lagen innebär i korthet att det blir olagligt för privatpersoner med fildelning. Lagen har fått relativt stort massmedialt utrymme och jag känner att det är dags att ge Lordens perspektiv på den.

Att datorn är ett naturligt inslag för den yngre generationen svenskar (och européer) är ett faktum. Alla innehar den, och kan använda sig av den på ett långt mer avancerat sätt än vad vuxenvärlden ens kan tänka sig. Ungdomen använder sig av datorn, bland annat, för att kommunicera, söka fakta, spela spel, träffa sin partner och handla. Att ungdomarnas konsumtion av kultur sker via datorn är därför en självklarhet. Alla som innehar en dator i generationen från 70-talet och framåt har någon gång använt sig av fildelning.

Att frågan kring fildelning är viktig för ungdomen råder det inget tvivel om. Ett parti, piratpartiet, som bildades 2006 fick exempelvis 4.4 % av rösterna i skolvalet samma år. Det säger en del. Partiet har i princip endast en sakfråga på sin agenda: att det ska vara legalt med piratkopiering och fildelning. Således är fildelningsfrågan viktigare i ungdomens värld än exempelvis låg arbetslöshet.

Misstaget de bestämmande politikerna begår i den här frågan är att de inte har en aning om vad de egentligen beslutar om. Att äldre generationer försöker förändra den yngre generationens levnadssätt är inget nytt, men aldrig förr har väl staten förut kriminaliserat en hel generation?

Att skivindustrin inte har lyckats med att utvecklas i takt med tekniken är deras problem, inte ungdomarnas. Givetvis bör kulturarbetare premieras och kompenseras ekonomiskt men det är ju industrins uppgift att utveckla nya idéer på sin marknad. Skivindustrin är fortfarande rik. Arrangerade konserter, merchandise och skivor inbringar fortfarande stora pengar till artister och giriga skivbolagsdirektörer.

Ett ytterligare problem är att de som bedrivit lobbyism för lagförslaget just är den mäktiga skiv- och filmindustrin, bestående av den tekniskt efterblivna 40-50 och 60-tals generationen. De som tagit beslut i frågan tillhör även de samma generation. Förslaget innebär vidare att det står mäktiga skivbolag eller filmbolag, som äger rätten till produkten, fritt att inleda rättsliga processer mot privatpersoner som bryter mot fildelningslagen. Det i sig är ett bakslag för vårt rättssystem.

Att kriminalisera en hel generation kommer aldrig att fungera i praktiken. Nya idéer kommer att utvecklas för att kringgå lagen. Det går inte att stoppa teknisk utveckling när den är så väl implementerad, speciellt bland ungdomar som är samhällets framtid. Lyckades sömerskorna, som slog sönder Spinning Jenny i dess begynnelse, med att stoppa utvecklingen? Nej, genomförandet av IPRED-lagen är den dummaste och mest reaktionära ( i negativ mening) politiska handlingen på länge. Den påvisar hur långt politiker och folket ibland kan stå ifrån varandra, och den visar inte minst på hur uppenabara generationsklyftorna i ett samhälle kan vara.

1 kommentar:

Anonym sa...

...jaha, så gick den lagen igenom ändå. Undrar vad folket hade sagt i en omröstning? Jag för min del tänker vara olydig och fortsätta fildela av hjärtans lust!