lördag 18 april 2009

Skev dom i en skev tid

Igår kom tingsrättens dom mot de fyra åtalde i Pirate Bay-målet. Resan mot en slutgiltig dom har visserligen bara börjat. Eftersom svenskt rättssystem inte prövat ett liknande fall tidigare är sannolikheten att målet kommer att gå till högsta instans stor. Tingsrättens dom kan ändå ses som en första delseger för kommersiella intressen och ett bakslag för förnuft och tydlighet. Tingsrätten dömde nämligen de inblandade till 1 års fängelse vardera och till att gemensamt och solidariskt betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor!

Männen bakom Pirate Bay döms för medhjälp till brott. De har tillhandahållit en server där man kunnat ladda ner upphovsrättskyddat material. Vad den slutgiltiga domen kommer att innebära är snårigt att förstå. Det blir i princip omöjligt för föräldrar till barn (vars Internetanvändande är ett naturligt inslag i vardagen) att se till att de inte begår brottsliga handlingar. Det blir lika omöjligt för oss bloggare att veta när och om man begår en brottslig handling genom att exempelvis länka till en musikvideo på youtube. Det är helt befängt att plötsligt kriminalisera en hel genreration och stoppa teknisk utveckling i kommersialismens namn. Man känner tamefan för att bojkotta hela film- och musikindustrin. De stoppar det dria ordet!

Vidare säger domen en hel del av vår tidsanda. Pengar och kommersialism är viktigare än människoliv. Genom tingsrättens dom reduceras det mänskliga värdet ytterligare. Nyligen våldtogs en 15-åriga flicka. Hon tog senare sitt liv. Våldtäktsmannen slipper åtal. En person som allvarligt misshandlar en annan slipper oftast fängelsestraff, ibland kan det bli några månader. Lorden vet att straffskalan för grov misshandel bör ligga på fängelse i mer än ett år, men i realiteten ser det annorlunda ut. De skadestånd du åläggs att betala för att misshandla någon är löjeväckande i jämförelse med de som dömts ut i Pirate Bay-rättegången.

Även de skadestånd som en mördare får betala till anhöriga är en piss i havet i jämförelse med vad du tydligen får betala för att upplåta människor att ladda ner några filmer och låtar. Vad fick Englas mamma av Anders Eklund för att han våldtog och mördade hennes okända och oskyldiga tioåring? Någonting har gått riktigt snett i det här samhället. Det är första ronden i Pirate Bay-rättegången ett tydligt bevis på.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Så är det tyvärr i det ultrakapitalistiska systemet. Svinna pengar, skatt lr dyl är värre än att våldta o mörda. Vem sa att pengar inte är så viktigt?!

/Kalle

Grimulv sa...

Kan lägga till att Vergelmer finns på både Spotify och att köpa på iTunes utan att vi hade en aning. Kommer dessa stålars oss upphovsmän tillhanda... knappast!
// Grimulv