onsdag 29 april 2009

Den normaliserade drogen

Återigen stundar Valborgsmässoafton. En högtid, som i Sverige har kommit att allt mer förknippas med ungdomsfylla. Inget konstigt med det. Människan har sedan urminnes tider velat experimentera med "droger". Därför har samhället tvingats att acceptera någon "drog" för att hålla människor lugna. I det västerländska samhället är det alkohol som blivit den legitima drogen. Jag drack själv mina första folköl på en valborgsmässoafton för evigheter sedan. Det har blivit många fler sedan dess.

Även om bruket av alkohol är normaliserat sedan länge, finns det människor som kämpar emot bruket och missbruket av drogen. Benny Haag, kanske mest känd som travexpert och för att ha dramatiserat Ondskan, är en av dessa motståndare. Haag, som själv haft alkoholproblem bestämde sig (efter att nästan ha förlorat både förstånd och familj) att driva kampen mot alkoholen med alla till buds stående medel.

Haags kamp utmynnade i boken Makt, Mod och Motstånd, en bok som Lorden givetvis har läst. I den får man ta del av Haags dagboksanteckningar under tiden då han febrilt kämpade för att få gehör för sin monolog Inte mer än fullt. Det är en intressant läsning och skildring av hur samhället fulkomligt å ena sidan fördömer alkohol men å andra sidan anammar den. Boken tydliggör verkligen hur normaliserad alkoholkulturen är i Sverige idag. Det är minst sagt svårt för Haag att få gehör i samhället och uppmärksamma de problem som alkoholen faktiskt skapar.

Förutom dagboksanteckningarna argumenterar Haag för hur alkoholen i princip är grunden till ALLA samhällsproblem. Här blir han allt som oftast manisk i sina försök att skuldbelägga alkoholen som roten till allt ont som finns. Visst kan man hålla med Haag om dubbelmoralen som finns i media. Media som å ena sidan fördömer våldsdåd, kvinnomisshandel, rattfylleri, och okontrollerat beteende (som faktiskt kraftigt hänger samman med alkoholintag) och å andra ständigt bedömer de "bästa lådvinerna", "den bästa nubben", "det billigaste ölet" och samtidigt konulterar sina vin- och spritexperter.

Å andra sidan drar Haag sin tes till sin spets när han skyller mordet på Anna Lindh och statsminister Olof Palmespriten. Han menar att Linds mördare Mijailo Mijailovic blev misshandlad som liten och att alkhol troligen var inblandat under den misshandeln. Han tar också för givet att Palme mördades av Christer Pettersson (som var gravt alkoholiserad) och att han troligen var full då han utförde mordet. Han kritiserar också riksdagsledamoten Per Bill (http://sv.wikipedia.org/wiki/Per_Bill) som misstänktes ha varit kraftigt berusad och hotfull mitt på ljusa dagen efter en vinprovning. Bill hade med sig sin bebis i en barnvagn vilket gjorde att fallet fick stor massmedial uppmärksamhet. Problemet är bara att Bill senare frikändes och förklarades även "oskyldig" till att ha varit berusad på blanka dagen, något som iofs inte är olagligt, men som sannerligen sticker i ögat på den skenhelige Svensson.

Haags bok har onekligen sina poänger. Vi skulle ha en trevligare värld utan alkohol. Problemet är bara att vi skulle ersätta alkohol med något annat. Se dessutom bara vad som skedde under alkoholförbudet i USA etc. Själv är jag en vän av alkohol men jag kan ändå inte låta bli att ge Haag rätt och skratta inombords åt den svenska skenheligheten då man läser Aftonbladets nätupplaga idag. Först en artikelserie om ungdomsfyllan och langningen. Här: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5015288.ab och här: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article4799055.ab. Sedan den oerhörda flirten och romatiseringen av samma drog. Här http://www.aftonbladet.se/matvin/article5018314.ab. Och här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5023335.ab. Ganska pinsamt egentligen...Haags bok ger några klarsynta insikter och är klart läsvärd. 7 starköl av 10 möjliga blir betyget. Slutligen vill jag avsluta detta inlägg med Lars Demians härliga fylleromantisering med den enkla titeln "alkohol". En kultlåt i studentkretsar och bland intellektuella ungdomar. Så blir det i ett samhälle där alkoholen är ett naturligt och fullkomligt normaliserat inslag i vardagen. Ge mig nu vad jag tål, ge mig alkohol!

Inga kommentarer: