torsdag 5 februari 2009

Det är synd om människan!

Citatet i rubriken är för mig främst förknippat med en gammal låt av "artisten" Kenta. Ni vet han som tillsammans med Stoffe blev modsen med hela svenska folket via Stefan Jarls dokumentär De kallar oss mods. Låten heter Wiman och den var som hetast för ett antal år sedan på Sweden Rock festival. Dygnet runt skrålade jag och resesällskapet med i refrängen: "...Det Strindberg tänkte på, så är det synd, ja synd om människan!!!"

Nu, några år senare är citatet i rubriken kanske främst förknippat med Strindberg snarare än Kenta. Nyligen hade jag förmånen att få se en moderniserad uppsättning av Strindbergs Ett drömspel, där guden Indras dotter stiger ner på jorden för att konstatera att det just är "synd om människorna". Med ett utanförperspektiv är det lätt för henne att konstatera att människorna lider stora kval och att det de facto är synd om oss människor. Pjäsen lyckades för övrigt förmedla Strindbergs budskap på ett ypperligt sätt. Teater är ett underskattat kulturnöje. Helt klart mer intressant och underhållande än exempelvis bio.

För den som inte orkar eller vill besöka en teater för att inse att det är synd om människorna kan lyssna på musik istället. Här kan jag rekommendera en låt med gruppen Skyclad på samma tema som Strindbergs pjäs. Den heter Postcard from planet earth, och i texten betraktas människorna och livet på jorden utifrån en utomjordings perpektiv. Det konstateras att jorden är kul att besöka, men att man skulle inte vilja bosätta sig där. Ganska insiktsfullt. Snart är det möjligt för människor att bosätta sig i rymden. Hur många tar chansen? Förmodligen spelar det ingen roll vart vi människor bor, ty det är likväl synd om oss...

Skyclad- Postcard from planet earth

Sorry it has been so long since you received my last transmission,meanwhile I've studied them - learned about their strange condition.

Now I think I understand why they live in such confusion,sadly they'll never change - I have come to this conclusion....

Planet Earth is great to visit - It's great to visit(but you wouldn't want to live there.)

I am the mariner who navigates seas celestial,astronaut ambassador sent to foreign shores terrestrial.Now with hindsight I admit I don't admire the humans' lot,frail bodies - fragile, ill equipped, their lives are hard (but they are not).

Planet Earth is great to visit - It's great to visit(but you wouldn't want to live there.)And when you know the ways of menthen you can only pity them,every day a raging storm -castaway in a carbon based life form.

I've wandered far (I've wondered hard) and have one source of comfort only -when I share my thoughts with you mortality is not so lonely.Countless starts between us - myriad the things I miss,I say farewell and think of home, the static drowns my parting kiss.

Planet Earth is great to visit - It's great to visit(but you wouldn't want to live there.)

And as your signal slowly wanes -the fears return (my growing pains),here it is for what it's worth -yet another postcard from planet Earth.

3 kommentarer:

Anonym sa...

My Lord,
Roligt att höra att du uppskattar dramatik, läser du nån dylik?Eller för att travestera "teater är bäst på scen"?

Alla klassikerna men även en hel del modern dramatik är en skön kontrast till många av dagen oändligt pratiga sega romaner med diverse löjliga och övertydliga skrivskoleknep.

Less is more, det blir snarare starkare. Sen uppstår samma problem som när älskad bok ska bli film, med teater är det ju dock ett ständigt omtolkande....mer en remake.

/tyra

Lorden sa...

Tyra-->

Jag har varit ganska dålig på att läsa "klassikerna" i original. De är ju ett par så att säga ;) Vissa utdrag ur originaltexter har det i alla fall blivit. Man får väl skärpa sig...Ibland önskar man att man hade all tid i världen till dylika projekt.

Anonym sa...

My Lord

Fördelen, tidsmässigt, med dramatik är ju att de ofta är ganska korta.

De tar inte många timmar att tugga i sig Macbeth, Lång dags färd mot natt, Medea eller Vildanden (för att ta några favoriter)

/Tyra