torsdag 12 februari 2009

"Is it right or is it wrong, what Darwin said about evolution?"

Rubriken är ett citat från låten The missing Link med det utmärkta hårdrocksbandet Rage från Tyskland. Citatet uppmärksammas på Lordens blogg eftersom det är på pricken 200 år sedan evolutionsteorins fader Charles Darwin föddes.

Charles Darwin är en av de vetenskapsmän som verkligen förändrade världen och vars teorier har bestått till modern tid. Missförstå mig inte, Darwins teorier har förändrats en hel del sedan hans berömda bok On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life utkom 1859. Men det är fundamentet i hans verk, tankarna om det naturliga urvalet, som legitimerats och bestått ända till idag. Det naturliga urvalet har ibland sammanfattats med den världsberömda frasen Survival of the fittest. Kortfattat innebär detta att arter som besitter egenskaper anpassade till den aktuella miljö de verkar i, har större förmåga att överleva och fortplanta sig. Det är sedan de fruktsamma egenskaperna hos arten som förs vidare till kommande generationer.

Darwins teorier var givetvis banbrytande när de kom. Teorierna förklarar hur arter har utvecklats och hur människan på vetenskaplig väg blev just människor. Darwins tankar gick stick i stäv mot kyrkans och religionernas syn på hur människan och arterna på jorden har kommit till. De menade ju att allt jordeliv är en konsekvens av gudomligt ingripande. Än idag förekommer kreationism som vedertagen förklaringsmodell till jordelivets varande. Även om kreationimens anhängare mest ses som marginaliserade kufar i dagens vetenskapliga debatt.

Darwins teorier motsades till en början av kyrkan och det etablerade samhället när de publicerades. Efter ett tag vann det dock gehör och kom att spela en viktigt del i dåtidens kolonialpolitik. Många politiska tänkare och filosofer inspirerades av Darwin och hans tankar tolkades aningen slarvigt. Survival of the fittest blev survival of the strongest och med det "naturliga urvalet" som måttståck legitimerades kolonialmakters hänsynslösa exploatering av sina kolonier. Darwins tankar inspirerade säkerligen många att fundera över hur det naturliga urvalet kunde förädla människan och dess egenskaper i framtiden. Rasbiologins guldera inträder exempelvis strax efter Darwins död.

Charles Darwin är en i mitt tycke ganska underskattad historisk person. Åtminstone om måttstocken ska vara den uppmärksamhet och uppskattning han får i modern tid. Vi lever trots allt i en tid då vetenskapen byter paradigmer nästan lika ofta som Lorden byter underkläder. Därför är det starkt att Darwins evolutionsteori står fast 150 år efter att den publicerats. Tyvärr fanns inte The missing link med Rage på youtube. Vi firar därför istället Charles Darwins 200-årsdag med en låt av Pearl Jam som i och för sig illustrerar hur vi använder oss av begreppet evolution när vi går över gränsen för vad som är ok mänskligt beteende. Do "the fucking" evolution (baby!)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att kufen uppmärksammas, gjorde ett quizz på honom på SVD:s hemsida i morse, men reflekterade inte vidare över det. Lite av en fegis var han dock, kanske på grund av att hans teori kullkastade så många dogmer, han väntade nämligen många år innan hans verk gavs ut, och då först efter att ett liknande men inte lika omfattande verk redan sett dagens ljus (kan ej minnas upphovsmannen tyvärr). Synd att hans teorier kunde förvanskas till något så hemskt som rasbiologi, men som historiskt intresserad kan man knappt förundras över människors förmåga att förvränga budskap och syften. Tyvärr! När det gäller kreationismen kan vi vara glada över att vi lever i ett upplyst land! I U.S.A förespråkas det i flera stater att kreationismen ska läras ut som en teori likvärdig evolutionen. Då bör man betänka att kreationismen inte (mig veterligen) har några som helst vetenskapliga grunder! I ett land som England finns friskolor där evolutionen inte lärs ut alls, utan där bibelns ord står oemotsagt. Inget fel med religionskunskap, men ett ämne i taget är i alla fall min filosofi. Slutligen får vi hoppas att Lorden slipper gå i samma kalsong sommaren lång! :-)

Lorden sa...

Rars-->

Det stämmer det du skriver. Darwin blev ju ordentligt häcklad till en början vid sin bokrelease.

Den man du åsyftar, som kommit till samma slutsatser om evolutionsteorin ungefär samtidigt som Darwin, är förmodligen Alfred Wallace.

Jag lovar att inte gå i samma kalsong sommaren lång och inte torka mig en gång sommaren 09...;)