måndag 9 februari 2009

Förvrängd journalistik

Det farliga med masskommunikation är att det i stor utsträckning rör sig om envägskommunikation. Inte nog med att informationen som sprids genom masskommuikation når ut till många människor samtidigt, den får allt som oftast stå oemotsagd. Massmedierna kan därmed i princip skriva vad de vill och driva en fråga in absurdum utan att låta motparten komma till tals på ett schysst sätt.

Sedan en tid har våra massmedier bestämt sig för att starta ett drev mot vår poliskår. Upprinnelsen är en videoinspelning som påvisar hur några Malmöpoliser uttalar sig "rasistiskt" på väg till ett Rosengård som står i lågor (för vilken gång i ordningen?). Det är givetvis inte acceptabelt att ha poliser som benämner invandrare som apor och dylikt, men att göra detta till förstasidestoff och gräva för att smutskasta en hel yrkeskår är oacceptabel journalistik.

Vem är egentligen förvånad över att jargongen är "rasistisk" mellan polismännen i en piketbuss på väg mot en skenande hord av människor i en förort där upplopp är en normaliserad ingrideiens av vardagen? Polisen blir ju sjävla ständigt bespottade, mötta av flaskregn och stenar, samt andra glåpord (ofta av rasistisk karaktär) så fort de visar sig . Samtalet som fördes i piketen var inte heller officiellt. Om poliserna hade varit på väg mot en fotbollsmatch och för femtioelfte gången skulle skingra en huliganmobb är jag övertygad om att de skulle pratat i nedsättande termer om den kategorin också. Eller om alkisar, eller om missbrukare, eller om "brats", eller om nazister, eller om vänsterextremister etc som alla på ett eller annat sätt gör livet surt för vår svenska poliskår. Nu menar jag inte, återigen, att rättfärdiga dessa polisers terminologi och vokabulär, men man kan någonstans förstå deras frustration. Klimatet i Sverige är så pass hårt idag att det nog tyvärr krävs en viss typ av hårdhudade råskinn (dock behöver de ju inte vara rasister) till poliser som kan möta huliganer, väpnade upplopp och gängbrottslighet. Eller ska poliskåren bjuda de kriminella elementen på te istället? En av polisens främsta uppgifter är ju trots allt att upprätthålla ordning och skydda allmänheten.

De plumpa uttalanden som polismännen i Malmö gjorde är på intet sätt den officiella hållningen bland Sveriges poliser. Samtidigt har vårt land en enorm problematik med organiserad brottslighet och gängbildning i främst våra förorter. Förortsgängens relation till det etablerade samhället och polismakten är allt annat än god. Därför är medias rapportering om poliskåren helt åt skogen. De legitimerar förortsgängens hat mot polisen och samhället samtidigt som de eldar på konflikten. Helt obefogat.

På samma vis eldade media på finanskrisen i dess begynnelse. Man menade bland annat, helt felaktigt, att banker i Sverige var nära konkurs och att privatsparare i så fall skulle mista hela sin förmögenhet. Detta skapade en helt obefogad panik. Att poliser uttalat sig rasistiskt i ett slutet sällskap må vara stoff för en nyhet. Men att fortsätta hetsjakten och göra en intern polisfest till en stornyhet blir löjeväckande. Vem bryr sig om några poliser festat till det och, hör och häpna, dragit skämt som varit "sexistiska". Hjälp...vilka hemska monster till poliser. Hela poliskåren är inte längre bara rasister. De har dragit skämt som innehåller sexuella inslag också.

När någon medlem i journalistkåren däremot gör något "fel" tystas det ner direkt. Man kunde ju tänka sig att tidningarna skulle peka ut varje journalist som pedofil när Aftonbladets expert på området visade sig inneha åtskilliga tusen barnporrfilmer och barnporrbilder i sin egen dator. Han hade dessutom gjort frekventa tjänsteresor till Thailand. Men nej, ingen journalist förutom just experten är pedofil. Ingen journalist har ju ens sex. Nej, ingen journalist drar ens skämt som kan innehålla sexuella inslag. Det blev en notis om barnporrskandalen. (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article295222.ab) Sedan total tystnad. Idag hade samma tidning en stor nyhet om att prinsessan Madeleine hade rökt en cigarett på en fest nyligen. Det kanske blir en ny hetsjakt på kungen (som är en känd rökare) och hans hov nu. För det kan väl aldrig hända att en journalist har rökt en cigarett någon gång!? ((http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4361081.ab)

1 kommentar:

Anonym sa...

My Lord,

Att lilleapa jävel normaliseras i polisjargong är ju inte ok (vilket du inte heller påstår). Jag kan också förstå frustrationen och trycket JUST DÄRFÖR måste man fortsätta hålla ribban hög, anser jag. Det är lite samma i alla yrken där man där man "jobbar med människor" i alla fall service. Det är lätt att man börjar raljera över. Men för att inte tappa respekten tror jag att det är viktigt att man inte bara låter de flöda ut.

VÄRRE tycker jag egentligen att de var att han sa att han skulle spöa honom så han inte kunde gå och sterilisera honom. Kallar du mig apa, eller svenne så kanske jag blir lite sur det beror på men skulle ta det allvarligare om nån hotar att banka på en, i alla fall om det är en polis med "våldsmonopol" i samhället.

Igen, de värsta kanske inte är att en enskild polis/polisgäng uttrycker sig så här, MEN att han inte får någon typ av reprimand tycker jag är en mycket dålig signal.

DÄREMOT, måste jag säga att jag snarast blev POSITIVT överraskad när jag hörde om festen. Alltså de lät ju som de snarare drivit med sig själva/kåren, haft manlig strippa osv. De kan man ju tolka som att man utmanar lite tabun och "böghat" inom kåren.

Tycker Tyra