tisdag 10 mars 2009

Veckan som gick...

Förra veckan bjöd på en hel del intressanta utvecklingar med tanke på vad jag tagit upp i anslutning till Lordens blogg. Knappt hann jag yttra min negativa inställning gentemot pajaspolitikern Jan Emanuel Johansson innan det etablerade mediedrevet var honom i hälarna. Det visade sig att Jan Emanuel hyrde ut fastigheter till ockerpriser. Det är inget fel att tjäna pengar. Lorden motsätter sig jantelagen men när populisten Johansson hävdar att han vill ha ett så rättvist samhälle som möjligt, alltid vill ta de svagas parti och samtidigt kräver 35 000 i veckan för sin fastighet blir det patetiskt. Populismen visar sitt fula tryne och populismen är Jan Emanuel Johansson personifierad. Vi får väl se om hans populistiska kamrat Mona Sahlin vågar inbjuda honom till den yttersta partitoppen. Det borde ge den moderna socialdemokratin ytterligare fiender i så fall.

I helgen spelades så den omskrivna tennismatchen mellan Sverige och Israel. Jag har tidigare på bloggen föraktat att man blandar ihop idrott och politik. Politikerna i Malmö hade nämligen bestämt att matchen skulle spelas inför tomma läktare som en följd av den politiska situationen i Gaza. Ett felbeslut av Reepalu och co. Men när beslutet väl var fattat borde man ha följt det. Problemet var bara att läktarna inte alls var tomma. Där fanns nämligen en mängd israeler (och endel svenskar) som skrek och hejade fram sitt land och sitt folk. Det var lätt att hålla sig för skratt framför TV:n när israelerna (idrottarna) medvetet psykade de svenska tennispelarna på planen. DC-kaptenen Mats Wilander blev fly förbannad och Lorden dunkade en och annan näve i sitt soffbord. Matchen förlorade Sverige efter en riktig rysare.

DC-snackisen tog dock inte slut i och med att matchen tog slut. Inte nog med att Israels idrottare visade dåligt uppförande, Israels företrädare gör som de alltid gjort sedan det andra världskriget när någon kritiserar landet: man anklagar dem för antisemitism. Enligt flera företrädare för Simon Wiesenthals center så visar Sverige prov på ren nazism och antisemitism genom att ha låtit matchen spelas inför tomma läktare. (http://www.kvp.se/nyheter/1.1491935/sverige-anklagas-for-antisemitism)

Herregud, enligt gemene man ska judar vara kända för sin intelligens, men genom detta ältande och dessa totalt löjeväckande åsikter, som ständigt får pågå, reducerar man sig själva till idioter. Att man själva bedriver aggressiv politik och diskriminering av ett folkslag är tydligen ok. Att det tredje största inhemska partiet vill förvägra palestiner i Israel verkar också vara ok, men när ett land låter en tennismatch spelas inför tomma läktare är de tydligen antisemiter och nazister. Israel känns som ett bortskämt barn som ständigt börjar gråta så fort minsta kritik riktas mot det. Bortskämda barn brukar inte klara sig särskilt länge. Deras krav på särbehandling gör oftast att de snart blir utstötta. Man kan undra hur stort tålamodet med Israels krav på särbehandling är i världspolitiken. Landet lär knappast vara populärare i Sverige efter DC-matchen och dess efterspel. Det är en sak som är säker...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kvällspressen måste väl vara lyckliga att de får så fina personligheter som JEJ och MS att sätta tänderna i. All publicitet är bra publicitet som ordstävet går. Vet inte om det är jag som blivit äldre och argare, men kvalitén på kvällspressen är verkligen botten. Man hinner knappt gå utanför dörren förrän man får en korkad löpsedel på dålig svenska uppfläkt framför ögonen. Fortsatt bojkott för min del! När det gäller matchen mot Israel borde Sverige stått upp för mänskliga rättigheter och vägrat spela! Du kan tycka att idrott och politik inte hör ihop, så tycker även jag, men så funkar det inte. Idrott och politik har alltid gått hand i hand eftersom idrott förbrödrar och engagerar. Politikerna är förstås smarta nog att använda sig av detta. Israel borde väl snart ha förbrukat sin godwill, men har man USA på sin sida så kan man väl i likhet med det landet komma undan med precis vad som helst. Bojkott!

Anonym sa...

My Lord
"..när populisten Johansson hävdar att han vill ha ett så rättvist samhälle som möjligt, alltid vill ta de svagas parti och samtidigt kräver 35 000 i veckan för sin fastighet blir det patetiskt."

varför?

/tyra

Lorden sa...

Tyra-->

För att solidaritet och rättvisa i socialismens ursprungliga bemärkelse (något som Jan Emanuel propagerar för) innebär ekonomisk rättvisa. Är man då en förebild för ett rättvist ekonomiskt samhälle om man kräver en VECKOhyra nästan dubbelt så stor som många av Sveriges arbetare tjänar i månaden?

Jan Emanuel får tjäna hur mycket pengar han vill, men att sedan försöka framställa sig som någon barmhäärtig samarit i sin politiska retorik blir, just det: patetiskt.

Jan Emanuel borde ha civilkurage nog och erkänna att han sätter egen ekonomisk vinning framför allt sitt politiska tjaffs. Precis som alla andra kapitalister. Istället kommer han med en märklig ursäkt. Eller ursäkt, den numera legendariska floskeln: "Jag ber inte om ursäkt, jag säger förlåt". Herregud, patetiskt var ordet sa Bull...

Anonym sa...

My Lord,
Jag ser fortfarande inte motsättningen. "Ekonomisk rättvisa"
de beror väl på vem han tar ut den av och för vad, i så fall?

Han har ju åtminstonde potentiellt mer utrymme att vara bamhärtig om han tjänar pengar. Såssarna är ju inte kategoriskt mot marknadshyror.

Såssepolitiken bygger på ett kapitalistiskt samhälle där vi betalar in skatter för att kunna omfördela välfärden. Varför skulle de vara "fult" att tjäna pengar? Om han smiter från skatten, ja då är de hyckleri.

Sen kan jag tycka att de är patetiskt, som Lorden skriver, att man inte står för de, att det inte är OK i såssekretsar.
För man tydligt en politisk linje och bryter mot den privat, ja då blir de ju fel, men jag tycker alltså inte att så var fallet med Johansson. Inte heller när GP köpte "torp".

Han rycker inte brödet ur en fattigs hand, han tar inte ut ockerhyra av stackare utan val, han hyr ut sitt hus tex under Almedalen o tar ut fett betalt av nån pengastinn lobbyist :)
De tycker jag inte e patetiskt, snarare smart...

/Tyra