torsdag 27 december 2007

Amatörernas aftonar

Då var julen avklarad. Den blev lyckad. Hann med att se Karl-bertil Jonsson, slapp att vara tomte och fick, som vanligt, en massa fina klappar. Och jag som inte ens har ätit min gröt ordentligt under året. Jul- och nyårsfirandet upphör givetvis inte med att julafton passerar revy.

Jobbuppehållet för julen och nyår innehåller flera s.k. "festardagar". En festardag karaktäriseras av att nästan hela Sveriges yngre befolkning, som inte har några barn att tänka på, festar på dessa. Juldagen är troligen den största festardagen i Sverige. Svensken ser juldagen som en "hemvändardag" där man kan samlas upp och festa med gamla polare från förr som man inte träffar så ofta. Juldagen innebär i praktiken mest en oerhörd hets. Folk, som i normala fall inte festar, tar tillfället i akt och ser juldagen som årets festarhöjdpunkt. Alla är ju ute då, vilket jävla ös, woow. Denna inställning är, enligt Lorden, en amatörs intsällning. Personligen tycker jag nämligen att alla festardagar (och i synnerhet juldagen) är grymt överskattade.

Till att börja med föregås juldagen med hets om vart man ska vara. Antingen finns det tio olika alternativ att välja emellan, eller också finns det inget alls. Oftast blir det bara pannkaka av allt, eller att vännerna splittras upp på olika ställen. Vidare måste man boka bord i god tid om man över huvud taget ska vara försäkrad en plats på en krog. Vill man inte äta gäller det att köpa förköp. Annars riskerar du att få köa i timtal för att ens ha en chans att få komma in någonstans. När du väl kommer in får du köa ytterligare ett tag för att få något att dricka. Därefter ska man trängas med alla "Allan Ballans", som är så fulla, häftiga och uppspelta för att detta är den enda dagen på ett halvår de vågat sig ut. Dessutom känner ju krogens branschfolk till hetsen kring juldagen. Givetvis tar de tillfället i akt och mjölkar ut så mycket pengar som möjligt av kunderna i inträde, garderobspriser och barpriser.

I år flydde jag staden på juldagen. Dagen var, trots köande i en timme (vi kom dit en halvtimma innan stället öppnade), ganska så trevlig. Men i framtiden kan det mycket väl bli en bojkott av juldagsfirandet för min del. Snart stundar dessutom en till av dessa festarhdagar, nämligen nyårsafton. I år har jag ingen aning om vart den kommer att sluta. Snacket har gått från allt mellan kryssing och traditionellt lägenhetssupande. Det lutar väl åt det senare. Men det går inte att bortse från att nyårsafton i år ses som ytterligare en överskattad festardag som måste genomföras, snarare än ett firande att se fram emot. Sedan är man ju heller ingen amatör...Ska vi säga att vi ses på nyårsdagen istället? Rosén, hallå, kom hem och upprätthåll en gammal sann antikommersiell tradition!

God Fortsättning!

6 kommentarer:

Anonym sa...

haha.. du börjar bli gammal Anton, lite rostig i kanten! :)

jag var ute juldagen & har nu drabbats av nått man kanske kan likna vid magkatarr. har brutalont i magen! lysande. jag som ska ha födelsedagsmiddag idag & födelsedagsfest imorn. kunde inte bli mer lyckat! nyktert, må jag säga!

god fortsättning!

Lorden sa...

Hehe, ja du är ju inte purung du heller längre Malin ;) Hoppas festen blir lyckad i alla fall.

Anonym sa...

Jag håller med dig helt. Sjælv flydda jag till vårt grannland i væst. Satt uppe i en stuga och var dyng ist. Fasen så mycket bættre.

Det var bættre nær jag bodde i lkpg. Kommer ihåg det lysande året 2005 då vi festade De sjukaste dagarna. Annandag påsk, annandag jul och nyårsdagen. Det, dæremot ær proffsens kvællar

Lorden sa...

markus holm-->

Så sant som det är sagt. Annandagen 2005 är redan en klassiker. Folkölsdag och barnvakt uppe hos dig. Hugge trivdes som fisken i vattnet.

Vidare till Hamlet, där "heaven´s got an open door" revs av 40-50 ggr. Glatt gäng av gamla proffs, såväl killar som tjejer.

Basement som enda öppen krog. Bloggläsare som börjar på T sitter och babblar med en Hitlerliknande man som visar sig vara homosexuell. Den Hitlerliknande mannen uppmärksammats på att han liknar Hitler av bloggläsare som börjar på R. Boxet hänger i luften, men räddas upp av MC-kille från Hog Riders som kastar ut Hitler.

Those were the days...Eliten ute på annandagen. Tyvärr blev det inte så i år.

Heavens got a fucking open door tonight!!!Gott nytt år vännen! Du är sörjd och saknad här hemma. Steves hade suttit som en sportkeps på nyårsdagen ;)

Unknown sa...

Lägenhetssupande vart det! Dock är det ju tre medlemmar ur eliten som stämmer upp! Ingen vet ännu hur aftonen kommer sluta. Men ja antar att ett å ett annat kommer att disskuteras o att en å en annan gammal sång kommer att sjungas. Men ja, ja tror trots allt det komer bli en trevlig kväll. För det är ju som alla vet inte kvantiteten utan kvaliteten som räknas;)

Gott Nytt År gott folk!

Lorden sa...

karl-->

Du fick rätt. Det var en trevlig kväll tycker jag nog. Lite dyr kanske ;)