tisdag 11 december 2007

Julklappshets

OBS: En hyllning till Thore Skogman finns nu längst ner under det inlägget. Ett riktigt sjukt gäng som för några år sedan hyllade Skogman någonstans i Småland. Så mycket har han betytt för den nya generationen Skogman-fans ;) Ta en kik. Nu över till det nya inlägget...

Julen är något som berör. Å ena sidan innebär den ett välkomnat avbrott i vardagen och en tid då nära och kära kan samlas under avslappnade former. Å andra sidan innebär den ångest och ensamhet, för de som inte har så många nära och kära. Personligen tillhör jag den första kategorin. Julen är, trots att det främst är barnens högtid, helt ok.

Högtiden föregås dock varje år av en kollektiv köphets. Alla nära och kära ska ha julklappar. Förvisso välförtjänta sådana, men det vore lögn att inte erkänna att denna julklappshets genererar en viss ångestkänsla. Till att börja med är folks inställning till julhandeln näst intill manisk. Folk trängs, köerna blir oändliga och det blir outhärdligt att vistas på stan. Trots att jag finner det både roligt att och ge julklappar är denna köphets något som kan, och borde, ifrågasättas. Den materiella kärleken har blivit överordnad den kroppsliga och sinnliga. Det är ett tecken på att samhället inte mår så bra. Det känns som att denna köphets har eskalerat. Varje år går media ut och hävdar att alla möjliga köprekord slås. Det är jobbigt att ta tag i handeln. Ofta springer man runt på måfå i timtal utan att bli riktigt nöjd med någonting.

Man brukar säga att skolan är en spegelbild av det övriga samhället. Kanske kan man applicera samma resonemang på julhandeln, eller på vårt julfirande. Det andliga och gemensamma, samhörigheten och folkgemenskapen har gett vika för individualism och materialism. Istället för att känna stolthet för jultraditionen, verkar det mesta handla om vem som har fått finast julklappar bland dagens unga. Så var det iofs också när jag växte upp. Tanken med julklappar är i grunden bra, alla gillar ju att få paket, men det behöver ju inte gå till sådan överdrift.

Bloggens senaste fråga behandlade just hur mycket pengar ni läsare spenderar på julklappar. Det visade sig att majoriteten, 44%, av de 18 svarande lägger ner mellan 1000 och 3000 kronor. Det är nog en ganska så rimlig summa. Men 27% lägger 3000 kronor eller mer. Endast 1 person spenderar inga pengar alls på julklappar. Man får hoppas att denne har någon att köpa till, men struntar i det av något skäl.

Jag har inte köpt en enda present än. Men det kommer att bli en hel del från min sida även i år. Så det är väl dags att ta tag i det. Lycka till i julruset allihopa! Men innan ni ger er ut i det maniska vimlet bör ni rösta på den nya frågan. Den finns, som vanligt, längst upp till höger på Sveriges ledande blogg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen en inlaga som andas lite seriositet. Har i många års tid försökt få familjen att ta reson i denna fråga men utan att lyckas. Köphetsen består. har därför konsekvent slutat hetsa och ger bara en slant till uppehället för de i familjen som förtjänar det. Har inte Thore nationalskalden yttrat något i denna fråga. Hetsvalsen kanske??

Lorden sa...

anonym->

Mig veterligen har Skogman inte gjort någon låt om just köphetsen kring jul. Men det är svårt att hålla reda på samtliga av hans drygt 1200 officiella låtar. Din hållning kring julhandeln verkar sund. Och slantar till uppehället är nog en "present" som uppskattas oerhört av de flesta. Även av Lorden ;)

Anonym sa...

Du är rolig lorden:o)