onsdag 19 december 2007

Normalisering av HIV

För en tid sedan publicerades en undersökning, utförd av SIFO, som visade att var fjärde svensk tror att HIV går att bota. Urvalet bestod av 1000 personer över 15 år. Idag, några veckor senare, offentliggjordes att musikgruppen Alcazars sångare och frontfigur, Andreas Lundstedt, är smittad av just HIV. Lundstedt, som är öppet homosexuell, har levt med sin sjukdom under flera års tid. Han hävdar att hans förra pojkvän, Magnus Carlsson (fd Barbados) och Lundstedts nuvarande pojkvän dock inte är smittade.

Artikeln, som publicerades i Aftonbladet, försöker hela tiden avdramatisera HIV som sjukdom. Lundstedt får om och om igen upprepa att han "lever normalt" och "kan planera sin framtid som alla andra". I en annan artikel, i anlutning till den om Lundstedt, uttalar sig en doktor om att bromsmedicinerna har "jättebra effekter". Som avslutning i artikeln uttalar sig Lundsteds homosexuelle kompis Christer Lindarw på följande vis: – Det betyder otroligt mycket att avdramatisera bilden av hiv. Det är verkligen otroligt starkt (av Lundstedt att offentliggöra sin sjukdom, min anmärkning)

Hallå, varför är "det viktigt att avdramatisera bilden av HIV?" Det är en obotlig sjukdom. När etablerad media målar upp denna bild av HIV, är det inte konstigt att en fjärdedel av Sveriges befolkning tror att HIV går att bota. Att gå ut på detta sätt, och bedriva den journalistik som Aftonbladet m.fl. gör är att uppmana ungdomar (och andra) till promiskuitet och oförsiktigt sexualliv.

Dubbelmoralen slår igenom extra mycket när samma tidning (och andra) uppmärksammar hur olika HIV-män (ofta icke-svenskar) smittat ner tonårsflickor med HIV. För idag ökar HIV-fallen ständigt i Sverige. Ofta sker det via homosexuella relationer, men Sverige tar också emot flera HIV-smittade personer, som inte uppger för sina partners att de är smittade. Så även gruppen heterosexeuella kvinnor är drabbade. Men med medias resonemang i allmänhet, och Aftonnbladets i synnerhet, är ju denna utveckling en bagatell. Uppmana tonårsflickorna och deras familjer att den, nyligen smittade, flickan kan leva ett normalt liv med bromsmediciner istället! Vi kan ju också avkriminalisera att medvetet sprida HIV-smitta. Sjukdomen är ju inte farlig. Det är ju bra att vi normaliserar den.

Vidare ojar sig en "Aftonbladsk" journalist, i samma upplaga som Lundsteds artikel publicerades, över att Jacob Zuma är på väg att bli president i Sydafrika. Zuma tror nämligen , enligt journalisten Wolfgang Hansson, att HIV går att bota med en varm dusch. Zuma må vara en jubelidiot, men i den här frågan är han inte dummare än en fjärdeldel av Sveriges befolkning. Och till den dumheten är Aftonbladet och övrig etablerad media, i allra högsta grad, medverkande till att skapa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande, skrämmande! Oförståeligt också... bredband i många hushåll, massor med TV-stationer, en uppsjö av dagspress och tabloider och nyhetsrapporter minst 2 ggr per timme i radio. Då väljer folk att kolla på Oprah och Top model (e dyl). Information finns att hämta inom nästan alla ämnen endast några få knapptryck bort, trots det känns det som om fördummandet breder ut sig (min personliga åsikt). Massmedia väljer att lyfta fram nonsens över något med substans, därför att folket nöjer sig med det. Beror det på den ständiga ström av information som ständigt sköljer över en, man kanske för nog och slår dövörat till? Men men, tiderna kanske förändras. HIV är ju speciellt farligt då det är ett mycket anpassningsbart virus som hastigt utvecklar resistens mot bromsmediciner, därför borde stoppning av spridningen vara av mycket hög prioritet. Liksom penicillin snart blivit overkbart med skyhöga forskningskostnader att hitta "tuffare" varianter som följd, kommer säkert bromsmedicinerna som nu används att gå samma öde till mötes. Pga okunskap beroende av slöhet. Mycket farligt! Ett filmtips som berör folkets fördummande: Idiocracy. Mycket rolig och sevärd! God jul!

Lorden sa...

rasch-->

Jag håller med dig. "Konsumtionssamhället" och det moderna informationsflödet har lett till ett fördummande, som du uttrycker det. Ju mer information, desto mer "sanningar" och osanningar att ta ställning till. Och gemene man verkar ha stora problem att värdera alla dessa sanningar och osanningar på ett sakligt sätt.

God jul själv!