fredag 21 december 2007

God Jul!

Så var då julen här. För egen del är julklappshetsen över. Men vilken hets det var sen. Otroligt. Aldrig mer säger jag bara. Det har man, i och för sig, sagt ett par år nu. Det känns åtminstone skönt att ha den biten avklarad. Nu återstår endast den "mysiga" delen med julen. Umgänge med släkt, god mat, och trevlig stämning. Bortsett från om man skulle åka på att "agera" tomte.

Till julen hör många traditioner, och detta ämne har delvis behandlats tidigare på bloggen. I den senaste undersökningen frågade jag vilket av SVT:s traditionella julprogram ni helst inte missar. 13 stycken, 53 %, svarade Kalle Anka. Att fira jul med Kalle och hans vänner klockan 15:00 på julafton sitter djupt rotat i den svenska folksjälen. Personligen känner jag att det kan kvitta att följa Kalle nuförtiden.

7 stycken, 29 %, valde dock Karl-Bertil Jonsson framför Kalle. Karl- Bertil Jonsson är en rätt vacker och smårolig tecknad saga skriven av Linköpingssonen Tage Danielsson. Den uppmärksammar alla som tvingas fira julen ensamma. Det är inte bara utslagna och missbrukare som tvingas fira julen ensamma. Jag har ju tidigare berättat om missbrukarna i kvarteret. De kommer säkerligen punda extra mycket tillsammans på julafton. Skämt å sido, julen är en familjär högtid och det är många som tvingas fira ensamma, ofrivilligt. Och dessa människor är väl värda en extra tanke. Jag kan slänga in ett musiktips för den intresserade i ämnet: Mörbyligan- Kalles jul. Jag uppmanar alla att titta på Karl-Bertil om ni har missat det.

Enbart 4%, 1 person, väljer Kan du vissla Johanna? som förstaval. Det är en kortfilm som undertecknad uppmärksammade för flera år sedan. Därefter har jag återsett den på julafton varje gång jag har kunnat. Per Oscarsson (som vanligt mycket bra) spelar låtsasmorfar åt en liten grabb. Också detta en tänkvärd historia. Kolla upp!

Se nu till att rösta på årets sista fråga som finns uppe i höger hörn av bloggen. Och ha en underbar jul allihopa! Lordens blogg önskar alla läsare en riktigt god jul. Vi ses i dimman!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Måste som vanligt slå ett slag för "kan du vissla Johanna". Brukar ju propagera för den kortfilmen då ja tycker den är oerhört bra och fin. den bjuder på ganska många goa skratt. Dock måste ju även Tuffingen Kalle erkänna att det inte är så långt borta med en liten tår i ögonvrån i vissa ögonblick i denna film. Kan verkligen va en bra film att kika på när man känner sig lite uppgiven för att inse att det finns mycket gott och fint i mänskligheten med:) Ojdå va larvigt det vart nu men iaf. denna film rekomenderas verkligen!
SE DEN!

MVH Kalle

Unknown sa...

Va visst lite på korken för meningsuppbyggnad och div annat vart ju sådär. Skyller på att ja ä lite på korken;)

Anonym sa...

god jul, vännen!

Lorden sa...

Karl-->

Då vet vi att "du var på korken" :) Tack för igår. Det var trevligt som faaaaaaaaan!

Anonym sa...

haha.. ja, jag har tänkt på det där med stor bokstav.. men.. ser det som stilistiskt med liten bokstav. :)

självklart ska vi ses över en eller trettio öl - it's a date! :D