tisdag 27 januari 2009

Bestäm er vad som ska vara lagligt och olagligt!

I Tyskland delar myndigheter ut heroin gratis till tunga missbrukare. Det främsta argumentet är att man på detta sätt räddar liv. Rena sprutor garanteras, mängden heroin kontrolleras. Dessutom försäkras missbrukarna om att det verkligen är heroin som sprutorna innehåller.

Flera europeiska länder väntas ta efter Tysklandsmodellen. Debatten har även väckts i Sverige. Riksdagen kommer inom överskådlig tid att ta ställning i frågan. Som jag ser det finns det flera problem med att dela ut heroin till tunga missbrukare. Det största problemet är givetvis att det bryter mot svensk lag. I Sverige är bruk av narkotikaklassade preparat förbjudet. Så länge något är olagligt så ska myndigheter inte uppmuntra till att begå brott, eller till att dela ut gratis doser av den "farligaste" drogen som finns.

Om myndigheter ska börja dela ut knark så måste lagen nämligen skrivas om och narkotikabruk accepteras och legaliseras. Om heroinister ska få sitt missbruk subventionerat av stat eller landsting så borde väl all typ av missbruk subventioneras och uppmuntras? Vad säger att "kalle" , som älskar sitt kokainrus lika mycket som Anna som älskar sitt heroin, ska vara mer brottslig än Anna? Kokain (som på senare år blivit en riktig svenssondrog) är nämligen nästan lika farligt som heroin enligt en undersökning. (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article398505.ab) . Staten kanske måste börja kontrollera kokainisters missbruk.

Antingen har man en lagstiftning som är emot bruk av narkotika eller så legaliserar man bruket. Att kompromissa i denna fråga är inget alternativ. Narkotikaförsäljning är en av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor. Grovt narkotikabrott genererar mycket högt straffvärde i vårt land. Det ska det också, enligt min mening göra. Men kanske kan man införa en lag som skulle ta de svagas parti här (missbrukarna/brukarna) men fortfarande försöka klämma åt de som skor sig på verksamheten? Samma resonemang verkar man ha fört när man införde sexköpslagen. Man kriminaliserade torskarna och hallickarna (som utnyttjar) och avkriminaliserade att erbjuda och utföra sexuella tjänster mot betalning. (de som blir "utnyttjade".)

Problemet är bara myndigheter även i den här frågan (sexköpsfrågan) uppmuntrar människor att begå brott. Idag uppdagades det nämligen att man i Malmö delar ut gratis kondomer till såväl prostituerade som till torskar. ( http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/119306-malmo-kommun-ger-sexkopare-kondomer) Är inte det att signalera följande budskap till torskarna? : köp gärna sex, men använd kondom! Det kanske är dags för myndigheterna att bestämma sig vad som ska vara lagligt och inte i vissa frågor...

Inga kommentarer: