måndag 5 januari 2009

Terrorister?

Det har väl knappast undgått någon att Israel-Palestina-konflikten är en av vår modern tids mest infekterade och seglivade konflikter. Konflikten är komplex och slarvigt kan man beskriva orsaksförklaringarna som ett mischmasch av kulturella, etniska, religiösa, sociala, ekonomiska och territoriella. Konflikten blossade upp efter andra världskrigets slut och har sedan dess intensifierats under vissa perioder. Något bestående fredsfördrag har aldrig lyckats upprättas.

Nyligen intensifierades konflikten återigen. Som svar på sporadiska (och relativt harmlösa) raketattacker från några enstaka palestinier svarade Israel med såväl flyganfall som markoffensiv. Israels armé och militära kapacitet är en av världens allra främsta. Det är därför inga problem för dem att krossa det motstånd de möter. Detta vet de om.

Israeliterna åberopar allt som oftast förintelsen som den ultimata ondskan och något som aldrig mera får upprepas. I samband med förintelsen talas det alltid om vikten av tolerans gentemot mot varandra och om respekt för varandras olikheter både gällande personlig, religiös, etnisk och kulturell art. Det i sig är ingenting fel. Problemet med Israels retorik är bara att de knappast lever som de lär.

Israel har under lång tid och systematiskt isolerat och förtryckt det palestinska folket. Vad berättigar judarna att förtrycka andra när de själva uppenbarligen inte vill bli förtryckta? När nu Israels markoffensiv har inletts är det civilbefolkningen som drabbas. I och för sig utan att ha varit i området skulle jag vilja beskriva Israels offensiv mot Gaza som ett humanitärt och rättsvidrigt övergrepp. Att å ena sidan åskådliggöra det förtryck och den ondska det egna folket blivit utsatt för och å andra sidan vara förtryckare av ett annat är hyckleri.

Samtidigt som konflikten pågår visar occkså de internationella aktörerna sin mjäkighet gentemot Israel. FN kan inte agera för att säkerhetsrådet är låst av olika intressenter. I USA har Israel även världens just nu mäktigaste land som allierad. Israel är en mäktig aktör på den internationella arenan. Såväl ekonomiskt som militärt. Ingen vågar stå upp emot dem. Alla vet också att Israel kommer med anklagelser om antisemitism vid minsta kritik mot nationen. Eller att man stöder terrorism. Och dessa anklagelser väger oerhört tungt i vår västerländska värld. Men ibland kan man fundera över vilka de verkliga terroristerna är...

5 kommentarer:

O sa...

Jag kan inte med ord beskriva den avsky jag känner inför Israels övergrepp på den den palestinska befolkningen. Vad är det för värderingar som styr ett land som håller en miljon människor inspärrade på en yta som uppgår till en fjärdedel av Öland samtidigt som man stryper tillförseln av vatten, mat, el och övriga förnödenheter?

Vad är det för värderingar som legitimerar ett massivt militärt anfall mot ett försvarslöst och utfattigt folk, som inte ens har resurser att hålla sjukhusen funktionsdugliga?

Vad är det för värderingar som styr ett land när man vägrar att släppa in kirurger och annan medicinsk personal till den nödställda befolkningen?

Och värst av allt, vad har världssamfundet för ursäkt för att inte kraftigt fördöma Israel för dessa brott? Jag har sagt det förut och säger det igen. Generationerna efter oss kommer döma vår och våra föräldrars generation SÅ hårt för att vi suttit med armarna i kors i 50 år medans dessa övergrepp har pågått. När ska världssamfundet sluta behandla kärnvapenstaten Israel som om det vore något sorts offer? Fy fan säger jag bara.

/ O

Anonym sa...

Den oheliga alliansen mellan den internationella judendomen (USA:s presidents sk rådgivare, lobbygrupper som AIPAC m fl) och deras genbank Israel fortsätter att skörda offer.

Civila offer.

Försvarslösa offer.

Barn.

Men men, jag är väl bara en antisemitnazistrasist som hyllar folkmord osv osv osv...

Jag tror du har rätt O, framtiden kommer döma "oss" hårt. Den flathet som omvärlden visar Israel och deras utsända är vidrig.

Palestinas barns blod är på all världens folks händer, även om judarna är bödlar. Alla som röstar på ett riksdagsparti är medskyldiga. Alla som inte har ett politiskt engagemang är medskyldiga.

Dessutom intressant med en fråga som sammanför "extremvänstern" och "extremhögern". Bara det visar väl hur självklart fördömandet av judarnas handlingar och behovet av att stoppa dem är.

Lorden sa...

Jag tror stödet för Palestinierna i den här frågan är starkt förankrat bland gemene man. Men jag håller med om att våra (och övriga västvärldens) folkvalda partier, som i alla andra frågor värnar om folkrätt och humanitet, är så oerhört lama i sina "avståndstaganden".

Västvärldens makthavare tappar sitt anseende och framför allt sitt förtroende genom sitt agerande. Människan är en tänkande varelse. Hycklare är enkelt att genomskåda.

Unknown sa...

Lägger in en liten sångtext:



Kom kättare, kom syndare,
med svagheter och fel,
men som ändå vågar stå för vad ni är.
Jag biktar mej för er i natt,
jag söker mej till er.
Jag vill alltid våga säja vad jag ser.
Jag är en man med brister
men jag söker sanningen.
Och det är mer än man kan säj' om hymlarna.
Så när bomberna faller
över Palestinas barn,
i tältlägren i södra Libanon,
då står jag mitt i kyrkan
och frågar hycklarna
vem Dom Utvalda skall bränna nästa gång.

Kom säj mej nåt om skökorna
som alla trampar ner,
men som bara tar betalt för vad dom ger.
Och vad tycks om moralisterna
som skryter med sin dygd,
och själva lägger sej för ställning och manèr?
Ska slinkan gå med näsan
i backen i sin skam?
Det finns ju värre slampor än hon känner till.
Ja, en förfinad socetetsmadame
är ett kostsamt värmekrus
för hon förväntar sej ett drönarliv i lyx.
Och när glöden har falnat,
och basarerna tar vid,
får försörjarn gå till horan för en kyss.

Kom se på journalisterna,
på samhällsgisslarna;
Många av dom plottrar bort sin möjlighet.
Ja, vad får jag för pultronerna
som fläckar spalterna
med byskvaller och annan harmlöshet?
Vars enda ambitioner
är en byline och en lön
och ett stambord där Det Vackra Folket finns
medan andra bryter ryggen
i jakt på sanningar
som skrämmer skiten ur en livrädd redaktion.
Ja, till dom sista vill jag säga,
innan tystnaden tar vid:
Vi behöver folk som fattar sin mission!

Kom se dom gamla vännerna
som börjat tackla av
inför tidens tjat om "opolitiskhet"
Ja, det är möjligt det är inne nu
med kramvänliga ord,
med mjukisar och "objektivitet"
Men hur ska en sleten gruvarbetare
satsa på "livskvalitet"?
Hur ska en ensam mor "förverkliga sej själv"?
Nej, politik är inget mode,
ingen "ball och trendig grej"
För dom flesta är det en livsnödvändighet.
Och dom fjäntar som kan unna sej
att "satsa på sej själv"
dem ger väl fan i resten av vår mänsklighet!

Kom ni som ockuperar
fabriker och kontor
när dom sliter själva brödet ur er hand.
Och kom ni som vågar fjättra er
langs järnvägsrälsarna,
för att stoppa Hormoslyrbesprutarna.
Kom ni som demonstrerar
för nedrustning och fred.
Kom ni som slåss för daghemsplatserna.
Och kom ni som orkar kämpa
för dom som ska ta vid
i en tid då man är rädd att skaffa barn.
Ja, till er vill jag säja:
Denne sången är till er!
För ni är dom enda hjältarna vi har!

Text och musik:
BJÖRN AFZELIUS

Anonym sa...

Jag tycker den judiska ockupationen av dom tyska koncentrationslägrena var värre.