måndag 4 februari 2008

Bert Karlsson, Carl Lundström och fildelning

Den senaste tidens heta debatt om fildelnings vara eller ickevara har varit väldigt intressant att följa. Åsikterna i frågan kan delas in i två läger. Första lägret menar att fildelning är det samma som stöld och att det kränker upphovsrättslagen. Denna sida representeras offentligt främst av diverse artister och skivbolagsdirektören Bert Karlsson. Dessa vill införa hårda straff och kriminalisera fildelning. Eftersom i stort sett varje individ uppväxta under "dataåldern" fildelar, så skulle en fildelningslag automatiskt kriminalisera en stor del av Sveriges befolkning.

Antaganoisterna menar att fildelning istället ökar möjligheterna för medborgare att lyssna på musik, att artister får möjlighet till bredare puiblikunderlag och att teknikutveckling och fildelning är omöjligt att förhindra i praktiken. En lag skulle inte få något reellt genomslag. Ska miljontals personer åtalas? Vilka skattebetalare vill finansiera polisens jakt på cyniska, livsfarliga, kriminella, finniga, fjuniga tonåringar som delat med sig av Eva Dahlgrens senaste skiva?

Lorden skulle inte vilja medverka till en kriminalisering. Visserligen är kultur något att värna och artister och kulturarbetare måste få sin lön för mödan. Men skivbranschen måste inse att tekniken har hunnit ikapp musikindustrin och filmindustrin. Branschen måste alltså hitta ett smart motdrag eller nya områden som de kan tjäna pengar på.

Det är vidare intressant att Bert karlsson ständigt återkommer i debatten. Bert, som inte direkt kan skylta med att han tillhör datagenerationen, har som bekant blivit multimiljonär på skivindustrin. Om han vore hälften så entreprenöriell som han vill skylta med i sin självbiografi Oraklet i Skara så borde han ha kommit på ett motmedel mot fildelningen för länge sen. Istället försöker han göra allt för att smutskasta fildelarna och dess representanter.

Karlsson är givetvis rädd för att hans stora guldkalv, musikindustrin, håller på att förändras. Och just nu står han maktlös. I flera debattprogram har Bert Karlsson ställt representanter för fildelningssajten Pirate Bay mot väggen. Och det är med ganska ful retorik dessutom. En av finansiärerna bakom Pirate Bay är företagaren och miljonären Carl Lundström. Lundström var en av arvtagarna till Wasa Knäcke och OLW. Enligt viss skvallerpress har Lundström under årens lopp varit ekonomisk bidragsgivare till diverse "högerextrema partier".

Bert Karlsson har vid flera debatter demoniserat Lundström och poängterat att just han, den högerxtreme, demonen Lundström, sponsrar Pirate Bay. Allt för att vinna enkla poäng framför en hjärntvättad och icke-tänkande publik. Istället för att låta åhörarna och publiken ta ställning i den egentliga frågan kopplar alla nu helt hysteriskt samman pirate bay och fildelning med hemsk nazism.

Vad är det då som denne Lundström har gjort? På 80-talet greps Lundström efter ett gängbråk mellan invandrare och svenskar. Det är hans oerhört digra brottsregister. Vilka högerextrema partier representerar han då? Under början 90-talet var Lundström officiellt med i partiet Ny Demokrati. Samma parti som *trumvirvel* Bert karlsson var partiledare för. Nu har vi alltså en debatt med två högerextremister på var sin sida, eller? Ny Demokrati hade för övrigt inte mindre kontroversiella åsikter om flyktingpolitik som Lundströms nuvarande parti, Sverigedemokraterna har.

Det är intressant vilken moralpanik alla tycks få över att en sverigedmokrat har donerat pengar till ett projekt som Pirate Bay. Titta hur Bert Karlsson tjatar, tjatar och tjatar om Lundströms koppling till priate bay. Notera också hur kvasikomikern Felix Henrgren får panik över att pirate bay har tagit emot stöd av en Sverigedemokrat. Det i sig måste vara ett brott som Herngren säkerligen helst av allt skulle vilja se dödsstraff på. Åtminstone med tanke på hur han reagerar. Kolla in länken nedan (Ni som inte tillhör datagenerationen ombeds att klicka en alternativt två ggr gång på bilden nedan för att se klippet med Karlsson och Herngren etc.).

Sedan följer vi med spänning domen i fallet med Pirate Bay.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den där debatten lämnade en dålig eftersmak. Synd och skam att uppblåsta korkskallar som Bert Karlsson och Felix Herngren tillåts få så mycket mediautrymme. Självklart bra att ämnet diskuteras, men man kan inte kalla rena personangrepp för en bra debatt. När det gäller fildelning är frågan ingalunda ny. Skivindustrin blev panikslagna redan när kassettbanden kom; de skulle bli döden för hela musikbranschen. Så blev inte fallet, musikindustrin har vuxit enormt sedan dess. Att vara artist var från början ingen dans på rosor, det är något som har trissats fram senare av pengagirigt branschfolk. Visst är det lite synd att musikaffärerna får lägga ner, men inte kan konsumenterna skyllas för det? Det var länge sen priset på en skiva var på en någorlunda rimlig nivå. De riktiga skivfantasterna kommer fortsätta att köpa skivor, vi andra lämnar det mediet och klarar oss bra med MP3 och MySpace. Att skärpa lagstiftningen på fildelning nu är att ge sig efter en hel generation, vilket självfallet inte är genomförbart på ett vettigt sätt. Skivbranschen får helt enkelt sluta gapa efter mycket, som det gamla ordspråket säger, och istället satsa på alternativa vägar att nå sina kunder på.

O sa...

Bra skrivet rars. Noterar att dina åsikter i mångt och mycket tangerar mina, vilket känns skönt då jag slipper att ge mig in i energikrävande debatter här på "Lordens".

Nu har iofs Lorden haft en del bra inlägg på senaste tid också vilket haft en positiv effekt på mitt blodtryck.

Den allestädes närvarande rasismen som ligger latent och puttrar under ytan på Lordens inlägg utgör dock en konstant källa till irritation.

Lorden sa...

O-->

Ni kommunister har verkligen en förmåga att se allting i svart eller vitt. All form av samhällskritisk debatt får ni alltid till rasism, fascism, eller männiksoförtryck. Din åsikt är noterad. Genom att ständigt förneka vår egen kultur och bespotta allt vad "svenskhet" heter, är Du den ende som möjligen ger uttryck för "latent rasism" på denna blogg.

O sa...

Det är väl snarare så att samhällskritisk debatt från din sida har en tendens till att få en problemformulering baserad på etnicitet, vilket kan vara en nyanserad form av debatt undantagsvis. Men när den sker för jämnan så lämnar den en fadd eftersmak i munnen då människors etniska bakgrund sällan utgör svar på ett samhälles problem.

Sen kan du gärna få förtydliga vad du menar med att jag ständigt förnekar vår kultur och "bespottar allt vad svenskhet" heter. Känns en smula onyanserat, men du kan säkert presentera stöd för det påståendet? Eller agerade du i affekt, i sedvanlig ordning, när du skrev det?

Lorden sa...

O-->

Lorden agerar sällan i affekt. Jag har heller aldrig givit etnicitet som isolerad osarksförklaring till vissa samhällsproblem. Däremot har jag konstaterat vissa negativa sidor som mångKULTUREN har fört med sig i samhället. Det måste man väl ändå kunna få göra utan att bli kallad för rasist? Studera gärna lite politisk terminologi och inse gärna därefter att det inte finns något skrivet av mig på denna blogg som är "rasistiskt." Typiskt modeord...Men för vissa är sanningar obekväma, då är det lätt att stämpla människor och få moralpanik. Så går det när man handlar...i affekt.

Eftersom du har upphöjt, alternativt nedvärderat, skribenten "rars" ord till att tangera dina egna, så får man anta att även du inte anser att det finns något som kan kallas för "svensk kultur". Att förneka detta är, enligt min mening, det mest rasistiska som har skrivits på denna blogg. Där har du svaret. Vare sig skrivet i affekt, med hög puls eller konfekt i munnen.

O sa...

Vänta nu min gode vän. Du menar alltså att min kommentar att rars åsikter i mångt och mycket tangerar mina är att likställa med att "ständigt förneka vår egen kultur och bespotta allt vad "svenskhet" heter"?

Sjukt dålig argumentation där Anton.