måndag 5 november 2007

Halloween: En importerad högtid

I helgen som gick "firade" flera svenskar Halloween. Högtiden är relativt ny i Sverige och har inte förrän det senaste decenniet fått en ordentlig genomslagskraft bland svenska medborgare. Personligen "firade" jag inte högtiden detta år. Egentligen firas den väl knappast av en bred majoritet av folket heller. Det verkar främst vara två kategorier människor som på allvar bryr sig om högtiden, och som har anammat den moderna tolkningen av den.

1. Barn: Det som sker är att barnen klär ut sig och erbjuder olika hushåll "bus" eller "godis". Lyckligtvis kom inga ungar till min bostad i år. Jag hade varken godis att erbjuda, eller lust för att bli utsatt för bus.

2. Unga människor. Ungdomar brukar under Halloweenhelgen samlas för att förtära alkohol i skräckinjagande utstyrslar. Oftast är man utklädd till något "ont väsen", men jag själv har jag varit utklädd till ninja under ett tidigare år. Och ninjan är ju knappast ett ont väsen. Vissa på den festen kom även i polisutstyrsel eller förklädda till hippies. Därmed kan helgen liknas mer vid en maskerad än en högtid med starkt symbolvärde. Halloween verkar också ha ersatt Lucia som en stark festarhelg för ungdomar.

I Sverige har det, visserligen sedan länge, funnits en tradition att fira Alla helgons dag. Denna dag har präglats av att vara en lugn och fridfull familjehögtid. Alltså ganska tvärtemot vad den utvecklats till under de senaste åren. Därför finns en tydlig konflikt mellan landets yngre och äldre generationer angående synen på denna helgdag.

Jag som snart övergår till ålderskategorin "medelålders" har inget emot firandet ur synpunkten att det skulle vara "farligt" att klä ut sig läskigt och utmana kristen idélära och etik. Däremot kan man undra varför vi måste importera koncept och helgdagar från andra kulturer. Allt behöver inte amerikaniseras. För det nya Halloweenkonceptet är just importerat från USA. Det stora landet i väst har i sin tur importerat helgdagen från Irland (eller det var snarare irländksa immigranter som medförde traditionen under den stora emigrationen på 1800t.). Från början var Halloween nämligen en förkristen (och således urgammal tradition som germanska folkslag utvecklade). Fint det, men i Sverige har vi inte firat den sedan 1990-talet.

Nu vill jag verkligen inte vara någon glädjedödare. Det är klart att det är kul att klä ut sig till ninja etc. Men behövs det verkligen en Amerika-inspirerad högtid som fasad för att göra detta? På söndag är det "fars dag", även det en "tradition" hämtad från USA. Givetvis förtjänar alla fäder där ute uppmärksamhet. Men likväl som att klä ut sig till ninja vilken dag som helst, så kan man uppskatta sin far vilken dag som helst på året. Med samma resonemang kan man egentligen också avfärda alla hjärtans dag, också det en amerikanskinspirerad tradition. Ska man bara uppskatta sin partner på en speciell dag?Nej, värna istället de fina kulturella tradtioner och högtider som vi har i Sverige. Annars kommer firandet av högtider att urholkas. Om mamma, pappa, din käresta och de döda ska ha en speciell dag, varför ska inte ditt husdjur, din bil, din arbetskamrat osv ha en? Jag menar, vi har ju t.om. en dag för kanelbullen. Även om just den dagen är en genuint svensk tradition...

5 kommentarer:

Anonym sa...

traditioner eller dessa nya "traditioner" som vi blir påkastade genom amerikaniseringen (stavas?) kommer ju endast för vi skall konsumera mera onödigt skit och ge dom som redan har pengar ännu mer kapital. Undrar vad den nya traditionen blir!
Kanske någon fräck voodoo ritual från haiti för vi skall köpa mer ägg/höns för försäljningen gått ner senaste åren under påsk...vem vet !
/ B

Anonym sa...

när kommer beck dagen?

Anonym sa...

Nu är ju jag som känt är inte något större fan av globalism, kapitalism eller amerikansk (skräp)kulturimperialism men jag ser inte Halloween som en av de värre sakerna vi "importerat" därifrån.

En anledning att ha maskerad (för övrigt en gammal svensk tradition) är inte alls dumt. Inte heller att ha en bra relation med (istället för en rädsla för) döden, som vi för övrigt också ser i "alternativa" människors fäbless för döskallar på kläder och inredningsdetaljer (som t ex i Herr D och Hellas hem).

För övrigt så är "våra" kristna traditioner lika importerade, till och med påtvingade, och främmande för oss svenskar, även om en hel del av våra gamla traditioner lyser igenom ganska kraftigt i vårt firande av kristna högtider. Dessa råkar dessutom konstigt nog infalla på samma tider av året som våra gamla indo-eruopeiska högtider, konstigt va? :-)

Fram för ett ordentligt firande av de högtider och traditioner som verkligen är våra, som solstånden, midsommar, skördefester och annat genuint nordiskt!

Men för att återknyta till högtiden ifråga väljer jag att avsluta kommentaren med ett citat från den eminenta rapgrubben Insane Clown Posse: "Every Halloween they wanna be me".

Lorden sa...

B->

Ja, visst finns det kommersiella syften att införa flera "hypade" högtider.

anonym->

He he säg det...

herr d->

Halloween må möjligtvis inte vara en av de "värre sakerna", men det är ju endel i den kulturerörvring som USA har bedrivit under en lång period. Det bör väl påpekas att vi har anammat denna kulturella erövring frivilligt. Det är således inget påtvingat. Därför tycker jag att det minsta man kan göra är att reflektera över varför vi egentligen firar "Halloween". Efter att ha gjort det har jag personligen dragit slutsatsen att det är en överflödig "högtid".

Du har ju givetvis rätt i det du skriver om att de kristna högtiderna infaller vid samma tillfällen som de gamla indo-europiska. Däremot anser jag nog att vissa kristna högtider tillhör vårt kulturarv. Vi har givetvis modifierat dem så att de icketroende också inte ska ha några problem med att fira dessa. Sverige är ju ett sekulariserat samhälle. Men ändå är exempelvis jul och påsk viktiga inslag i den svenska kulturen.

För mig är det exemppelvis viktigare att äta ägg, dricka påskmust och äta köttbullar än att fira påskens ursprungliga syfte.
Likaså tror jag hellre på tomten, äter ett svenskt julbord och dricker glögg i juletid än firar just Jesu födelse.Trots det vill jag bevara dessa kristna högtider (som är djupt rotade i vårt kulturarv). För trots att jag inte är kristen "firar" jag hellre kristna högtider än exempelvis judiska och muslimska. Högtider kommer alltid att på ett eller annat sätt firas. Och många av dagens medborgare kommer nog (realistiskt resonerat) att vilja fira gamla hedniska traditioner igen.

Men visst, traditioner som midsommar, och inte minst Beltane (valborg), borde givetvis bevaras och stärkas ytterligare.

Anonym sa...

haha.. ja, jag såg inte.. men ah, man tackar! ^_^