torsdag 22 november 2007

Vem mördade Palme?

Den 28:e februari 1986 sköts Sveriges dåvarande statsminister, Olof Palme, ihjäl på öppen gata i Stockholm. Det är inte första gången denna blogg nämner hans namn. Palme var i mångt och mycket en väldigt kontroversiell politiker. Å ena sidan älskad av sina anhängare och å andra sidan hatad av sina antagonister.

Palme var Sveriges statsminister i en intressant tidsepok. I världen rådde ett kallt krig mellan dåtidens supermakter USA och Sovjetunionen. Sverige hade sedan länge förklarat sig neutrala i konflikten, men många av Palmes motståndare hävdade att han medvetet närmade sig Sovjetunionen. Vidare hade han uttryckt stöd för kommunistdiktaturen på Cuba, aktivt motarbetat fascistregimen i Spanien och uttryckt förakt mot apartheidsystemet i Sydafrika. Dessutom hade han modet att kritisera supermakten USA:s agerande under Vietnamkriget. Palme saknade, utan att överdriva, inte infytelserika fiender.

Mordet på Olof Palme är i dags dato ouppklarat. Polisutredningen kring Palme är en skandal. Många märkliga händelser och fundamnetala misstag gjordes av polisen och mordutredarna intitialt i utredningen, som formellt leddes av Hans Holmér. Ni som är intresserade mer av vilka misstagen var rent specifikt, får denna gång söka vidare på egen hand. (En översiktlig bild av händelseförloppet kan ni hitta här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Palmemordet)

Cirka två och ett halvt år efter mordet häktades den då 41-årige missbrukaren Christer Pettersson. Palmes fru Lisbeth, som var med sin man vid mordet, var övertygad: Pettersson var den skyldige. Hon pekade ut honom och Pettersson fälldes i Tingsrätten för mordet. När mordet sedan överklagades friades Pettersson av en oenig hovrätt. Därmed var Christer Pettersson återigen en fri man. Men Pettersson var sedan länge dömd av stora delar av landet. Han kunde aldrig återgå till ett normalt liv och dog i september 2004, av sviterna det tunga missbruk som präglade hans liv. Pettersson tog med sig sanningen om han mördat Palme eller inte till graven.

På min blogg har ni läsare den senaste veckan kunnat rösta om huruvida Pettersson var Palmes mördare eller inte. 24 stycken svarade. Av dessa trodde 8 (33%) att Pettersson var skyldig och resten, 16 (66&) att någon annan var mördaren.

Det har, under årens lopp, lagts fram mängder av teorier om Palmemordet. Händelser av dylika digniteter har en förmåga att utvecklas till mystik av människor. Konspirationsteorierna har flödat. Endel tror t.ex. att Pettersson tog fel på person när han mördade statsministern. Egentligen var det en knarkhandlare som Pettersson var skyldig pengar, vid namn Sigge Cedergren, som skulle mördas. Eftersom Cedergren och Palme till utsdeendet var väldigt lika, menar man att detta är ett troligt scenario. Man kan tro på slumpen. Men givetvis var mordet på Palme en noggrant planerad akt. Statsministrar råkar inte bara bli mördade. Speciellt inte kontroversiella sådana som Palme.

Det starkaste argumentet för att Pettersson skulle vara mördaren är Lisbeth Palmes vittenskonfrontation. Men mer än två år sedan mordet hade gått när hon pekade ut Pettersson. Det vore också väldigt märkligt om en knarkare och alkoholist skulle komma undan med ett statsministermord. Han har senare aldrig erkänt, även om vissa mediakåta personer som Gert Fylking etc har påstått motsatsen. Pettersson var en desperat missbrukare, en tjuv, bandit, idiot och en tragisk stackare. Men han var ingen statsministermördare. Han blev via mediauppmärksamheten i samband med rättegångarna stämplad för livet. Vad hade han att förlora på att göra kryptiska uttalanden som kan liknas viod erkännanden för att mjölka ur några tusen av TV 3 och andra mindre seriösa medier?

Om stasminister Palme mördades av en sådan tragisk figur och sedan kom undan med det är det ett så grovt underbetyg åt vårt polisväsende att det enbart kan ses som ett orimligt antagande. Man har inte ens kunnat hitta ett mordvapen. Mördaren gick upp i rök direkt efter mordet. Handlandet var rationellt och 100% uttänkt. Annars kommer man inte undan med en sådan gärning i centrala Stockholm. Palme hade, som sagt, oerhört många och mäktiga fiender. Det var till och med de som öppet jublade över hans död. Att en sådan hatad man skulle mördas planlöst, eller spontant planerat, av en missbrukare är högst osannolikt.

Vem, eller sannolikt vilka, som verkligen dödade Palme låter jag däremot vara osagt. Sannolikt sitter det fortfarande personer med vetskap om sanningen någonstans. Mordet kommer dock aldrig att lösas. Det sista hoppet om lösningen dog för många, i och med, Petterssons bortgång. Men Pettersson mördade inte Palme. Det tror varken jag, 66% av bloggens läsare eller allas vår Leif GW Persson. Och jag som trodde att vi inte hade något gemensamt, GW och jag.

Rösta nu på den nya frågan!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Lorden sa...

ZZZ

Skit i reklamen. Kör på bara. Om jag visste hur man raderar kommentarer, så hade ovanstående skit varit borta för länge sen. Jag kan enbart beklaga...

Palmemordet var ämnet för den som tänkte skriva en kommentar.