måndag 12 november 2007

Senaste omröstningen

I drygt en vecka har bloggens läsare kunnat ta ställning till huruvida man intar en positiv eller negativ inställning till ytterligare utomeuropeisk invandring till Sverige. För första gången i bloggens historia utgick svarsalternativen även från en könsaspekt. 31 svar inkom. Av dessa svarade 21 stycken män och 10 stycken kvinnor. Av männen svarade hela 17 stycken att de är kritiska till ytterligare utomeuropeisk invandring. 4 stycken är okritiska till densamma. Av bloggens kvinnliga läsare är 7 stycken kritiska till invandringen och 3 stycken okritiska.

Jag får medge att resultatet är aningen häpnadsväckande. Det har visserligen förut kunnat konstateras att en ganska stor del av bloggens läsare skulle kunna tänka sig att rösta på ett nationellt politiskt alternativ. Men att hela 70% av de kvinnor som har röstat har visat en kritisk inställning till invandringen, var något som förvånade. Men vid en jämförelse med männens inställning skiljer det inte så mycket i procentenheter, då 80 % av männen visar en kritisk hållning i frågan. Jag har sett generella siffror som pekar på att männens och kvinnans inställning till invandringen i allmänhet är ganska lika. Men i regel har kvinnan en tendens till att vara mer liberalt inställd till invandring och mångkultur. Även om svensken generellt sett faktiskt verkar tycka att ett mångkulturellt samhälle innebär problem. (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=697322) Så bloggens resultat ligger i paritet med gemene mans. Bara att flera av läsarna här verkar vara kritiska till (utomeuropeisk) invandring.

När så många män och kvinnor i Sverige tycker som de tycker, så kan man fråga sig varför man ständigt tenderar att rösta mot sin egen vilja och främja en utveckling man helst inte vill se. Kanske vågar man i mellanmjölkens land inte sticka ut eller våga stå för sina åsikter om de skulle svida lite i ögonen på etablissemanget.

När det gäller (den infekterade frågan) om invandring är det troligt att många är rädda för att bli stämplade som rasister. Att media och samhället länge har bedrivit en hetsjakt mot oliktänkande är ingen nyhet. De flesta åsikter som sticker ut kväses ner omedelbart. Och man använder ofta stämplingsteori som medel. Att stämpla oliktänkande som extremister eller farliga fungerar utmärkt för att tysta människan. Men att inte låta folk få rösta på det man egentligen vill är demokratiskt oförsvarbart. Det är inte meningen att en demokrati ska fungera som en demokrati för vissa utvalda samhällsmedborgare, de som tycker och röstar "rätt". I en demokrati ska alla få uttrycka sina åsikter och få rösta på det politiska alternativ man vill. Utan att löpa risk för att bli stämplad för något man inte är, eller för den delen bli dumförklarad. Därför uppmanar jag alla, att oavsett politisk inriktning, rösta med sitt hjärta. Allt annat vore realpolitiskt förkastligt!

Och ja, nu finns det en ny fråga att ta ställning till...

Inga kommentarer: