fredag 9 november 2007

Massakern i Jokela

I veckan som gick skedde en fruktansvärd skolmassaker i vårt östra grannland Finland. En 18-årig kille sköt ihjäl sju människor och tog sedan sitt eget liv. Med tanke på ett föregående inlägg, där jag uppmärksammade Sveriges och övriga västvärldens benägenhet att anamma Amerikanska fenomen, ger detta ytterligare vatten på kvarnen. USA har haft ett antal "skolmassakrar", där Columbine-händelsen är det mest kända, på sitt samvete. Den berömda dokumentärfilmaren Michael Moore ger främst USA:s liberala vapenlagar som orsakförklaring till hemskheterna i Columbine och andra skolor.

När nu en liknande händelse inträffar i Finland försöker medier och andra proffstyckare också påvisa att Finland har relativt liberala vapenlagar. Visserligen var den finske mördaren både vapen- och jaktintresserad. Men den utlösande faktorn verkar ändå ha varit gärningsmannens misantropiska läggning. veckan innan massakern hade han lagt ut en video på youtube där han varnade för det som komma skulle. Han lämnade också efter sig ett manifest. Ur innehållet i manifestet kan man läsa hur trött han var på mänskligheten och det dekadenta samhälle vi/han levde i. Visst, mördaren var möjligen insiktsfull, men vad fick han ut av att göra som han gjorde? Hur kan exempelvis sex barn och ungdomar (den sjunde som mördades var skolans rektor) vara? Det går aldrig att rättfärdiga mord i ett civiliserat samhälle, men mord blir extra idiotiskt när barn och ungdomar drabbas. Speciellt i en vanligtvis trygg miljö.

Därför blir man förvånad när man upptäcker att finländarens aktion genrerar visst stöd bland svenskar. Läs här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=713732
Det är, som sagt, förståligt att vissa medborgare är trötta på vårt samhälle, men att använda mord i allmänhet och mord på oskyldiga i synnerhet som medel att nå en förändring är att missa målet med 150 mil. I de stater där våld har utgjort medel i ett maktövertagande, har staten sedan utövat våld som maktmedel för att hålla sina medborgare i schack. Och ett sådant samhälle vill nog ingen sund, klartänkande, individ eftersträva.

Låt oss nu hoppas att den finske idiotens agerande inte får någon dominoeffekt och att vårt land förskonas från dylika vansinnesdåd. Tyvärr är det nog bara en tidsfråga. Och då får man hoppas att ni läsare håller tummarna för att någon ni känner inte drabbas...

2 kommentarer:

Anonym sa...

25 är en ångestålder.

jag har genom resultatet av din senaste undersökning konstaterat att jag i princip va ensam på mitt svarsalternativ, plus att det BARA är män som läser din blogg.. haha..

kan inte du komma & gästföreläsa i min klass, jag skulle vilja se hur du är som lärare. ;)

Lorden sa...

Lövet--->

Nej, det är inte bara män som läser bloggen :) Eller har du gjort ett könsbyte sedan vi träffades sist? Ha ha

25 är faktiskt lite ångest. Men det är värre att vara ännu äldre.

Klart att jag kan gästföreläsa om du hostar upp deg. Jag är säkert skitbra som lärare...