tisdag 1 april 2008

Aprilskämt är ett stående inslag i den svenska vardagslunken

Av tradition är den första april en dag då det är legitimt att lura sin omgivning. Släktingar, vänner och framför allt massmedia försöker sig på åtminstone någon bluff under dagen. Det kanske mest kända aprilskämtet i Sverige är den s.k. nylonstrumpan över TV:n. Den 1:a april 1962 sändes ett inslag i TV-nyheterna, där man berättade att SVT hade tillgång till ny utrustning i TV-huset. Med hjälp av utrustningen skulle inte medborgarna behöva köpa en ny TV för att få bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV:n. Hur dumt det än låter i dagens moderna värld, så innebar den första april 1962 många uppklippta nylonstrumpor i de sevenska hemmen.

På dagen 46 år senare har man lyckats identifiera ett flertal aprilskämt i medierna. Inget har varit särskilt roligt. Problemet är att aprilskämtet har spelat ut sin roll. Det har i dag publicerats flera s.k. nyheter som med enkelhet hade kunnat misstas för aprilskämt. Faktum är att vi dagligen möts av nyheter som är så bisarra, tokiga och häpnadsväckande att de lika gärna kunde ha varit dåliga skämt. Vår vardag har tyvärr, 46 år efter nylonstrumpeskämtet, blivit ett bestående aprilskämt.

Att politiker som Mona Sahlin, Maud Olofsson, Mats Odell, Tobias Billström, Anders Borg etc har röstats fram till ledande positioner i samhället torde vara det största skämtet av dem alla. Politiken de för är ännu mer löjeväckande. Igår såldes exempelvis det fina svenska varumärket vin & sprit ut till ett franskt företag. Idag möts man av nyheten att den svenska och den danska posten ska slås samman. Folkhemmet är raserat och folkgemenskapen är borta. Heja kapitalism, effektivisering, globalisering, splittring och konkurrens istället.

Klickar man vidare i nyhtesflödet den första april så ser man att den 14-åriga flicka i Eskilstuna som förra året med stor sannolikhet knuffades ner från en balkong av sina föräldrar tvingas att bo ihop med desamma igen. Trots att det föreligger stor risk för att flickan återigen ska bli utsatt för hedersrelaterat våld. Detta förefaller som ett väldigt tragiskt och cyniskt aprilskämt, men är i allra högsta grad allvar. Läs artikeln här: http://www.corren.se/archive/2008/4/1/jnm2oo904cvsooe.xml

Den största pinsamheten i dagens nyhetsskörd, som inte är ett aprilskämt, berör dock pajaserna bröderna Schulman (som i sig är de sorgligaste aprilskämten någonsin). Brödernas s.k. humorsajt 1000 apor lanserades idag. Tillsammans med brödernas bloggar ska man kunna följa de två pajasarnas samtliga skickade och mottagna privata sms. Dessutom ska man man kunna följa varje steg de tar via en gps. Bröderna Schulman ska alltså låta sig övervakas dygnet runt. Deras desperata försök att få vara i rampljuset och deras oerhörda övertro på sig själva som de hippaste kändisarna och de viktigaste personerna i landet är ett stort fiasko i sig. Men det sorgligaste i det här patetiska tilltaget är att deras amibition om att ha en halv miljon besökare i veckan, säkert kommer att nås. Målgruppen de riktar sig till är unga mellan 16 och 30 år. Med andra ord det här landets framtid. Ibland önskar man att man levde i ett enda stort aprilskämt och att man imorgon vaknade upp i den sönderklippta nylonstrumpans- och den svartvita televisionens tid.

Inga kommentarer: