tisdag 8 april 2008

Museer har blivit de intellektuellas högborg

Jag har tidigare kritiserat Alliansen för att stöda politiska åtgärder som reducerar medborgarens intresse för kultur. Då tog jag deras förslag kring avgifter för boklån på biliotek som exempel (http://lordensblogg.blogspot.com/2007/10/gratis-bokln-p-bibliotek-en.html). Lyckligtvis har inte det förslaget sjösatts än. Bra så.

Att det finns ett stort intresse för vårt kulturarv i Sverige vittnar ett TV-program som Antikrundan om. SVT:s långkörare har precis klarat av sin 20:e säsong och varje vecka lockade programmet runt två miljoner tittare. En fantastisk siffra för ett folkbildande program som går stick i stäv mot de övriga fördumningsprogrammen som det mesta av TV-utbudet består av.

Visserligen kanske många tittare snarare finner ett intresse av att se saker värderade än att få en historia, och en berättelse, kring föremålen. Men av två miljoner tittare borde åtminstone en ansenlig mängd av dessa vara genuint kultur- och historieintresserade. Därför råder det inget tvivel om att många av Sveriges medborgare borde sukta efter samhällets främsta bildningscentrum, våra museer. Att gå på museum har, enligt min erfarenhet, varit förenat med att vara bildad och kulturell. "Vanligt folk" eller medelsvensson har inte lockats.

Alla läsare har besökt ett museum åtminstone någon gång. För de flesta säkert under tvingande omständigheter i skolsammanhang. Men hur många av er har gått frivilligt? Hur många vet ens om vilket utbud av kultur- och idéhistoria som finns nära dig i just din stad och på dina lokala museer? Inte speciellt många är min gissning. Samtidigt vet jag om att flera av de som läser här är notoriska anhängare av just Antikrundan.

Här har alltså kommunala, regionala och nationella makthavare en jättechans att verkligen tillgodose medborgarnas intresse för vårt kulturarv. Tar man det tillvara? Nej, istället för att göra kulturutbudet folkligt satsar man på samma dolda marknadsföring, som enbart den intellektuellt bevandrade uppmärksammar, samtidigt som man försämrar förutsättningarna för att göra museebesök till ett naturligt vardagsinslag hos gemene man. Sedan Alliansens makttillträde har entrén på våra museer nämligen blivit avgiftsbelagd. Helt bisarrt. Även om jag personligen gärna kan betala en slant för att få se på konst, svenska allmogeskåp, utställning om vikingar mm, är jag övertygad om att entréavgiften blir ytterligare en anledning för den ovane museebesökaren att förbli ovan. Senast idag strosade jag omkring på ett museum, vars utställningar jag är övertygad om hade tillatalat många.

2006 gav Sverige drygt 29 miljarder kronor i bilaterala och multilaterala bistånd. Med dessa enorma summor i baktanke borde staten kunna erbjuda Sveriges medborgare kunskap om vår kulturella och historiska identitet gratis. Det är det minsta man kan begära. Istället ökar staten glappet mellan gemene man och museebesökaren. Museer har idag i högre grad än förut blivit de intellektuellas högborg.

5 kommentarer:

Anonym sa...

När man väl är går på museum så inser man hur kul det är att se historia. Jag var faktiskt på museum igår men innan det var det ganska länge sedan. Tycker man ska dra ner på hetsen att resa utomlands och se världen när en stor del av sveriges befolkning inte ens sett så mycket av vårt egna vackra land. Så om ni åker någonstanns så ta gärna en kvart på att svänga av den stora vägen och upptäck något nytt.

Lorden sa...

Macke holk-->

Instämmer. Svensk sommar slår ju det mesta. Dessutom borde det vara viktigt för alla svenskar att fördjupa sig i sitt kulturhistoriska ursprung.

Ett tips för de som inte vill spendera sommaren (ja, den är snart här) på museer men ändå vill göra en kultirhistorisk fördjupning är att göra som Lorden med anhang gjorde för ett par år sedan. Införskaffa en vägatlas, sök av ditt närområde efter fornminnen eller andra sevärdheter (som finns markerade) och gör en dagsutflykt. Stanna till vid en badplats, knäck några öl i baksätet på vägen hem och gör resan till en "grej". Bildning och nöje är enkelt att förena.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=OZpbulWRjLs&watch_response

http://www.youtube.com/watch?v=w5MTdkPgKc8

Svensk kultur?

Lorden sa...

anonym-->

Nja inte direkt, men stor humor i alla fall :)

Anonym sa...

Kul att du gillar Britt-Marie, vet du vem killen är?
Skönt att se dig såga Bröderna Schulman, jag var en av dom som faktiskt gillade Alex Schulman ett tag. Men det har bara blivit för desperat efter rampljus!
mvh b