onsdag 14 maj 2008

Ännu en fallen hjälte

Knappt hade sorgen efter den fallne nationalskalden Thore Skogman lagt sig innan det var dags att ta emot nästa sorgebesked. Idag nåddes vi nämligen av den tragiska nyheten att kulturhjälten, Carl-Axel Thernberg, har avlidit. Thernberg, som i folkmun mera är känd som Kalle Sändare, avled efter en tids sjukdom 76 år gammal.

Jag själv var ganska ung när radioprogrammet Hassan sändes i P3 mellan åren 1993 och 1996. Programledare för Hassan var bland annat Kritsian Luuk, Henrik Schyffert, Erik Haag och Fredrik Lindström, idag kända kulturpersonligheter. Även om jag inte var överförtjust i programmet fanns det några roliga inslag. Programidéen gick ut på att dessa personer busringde till olika människor och spelade in samtalen i smyg. Som tonåring tyckte man givetvis att upptågen var lite häftiga, nyskapande och ungdomliga.

Det man inte visste då var att "Hassans" koncept inte alls var speciellt nyskapande. En gammal göteborgare vid namn Carl-Axel Ternberg alias Kalle Sändare hade nämligen hållt på med samma idé sedan 1965. När Hassan blev en snackis blev man snabbt varse av initierade om att den sanna busringaren minsann var Kalle Sändare och ingen annan. Därför fick man krypa till korset och kolla upp denne busringarideolog.

Omdelbart fastnade jag för Sändares till synes helt obegripliga och onödiga busringningar. Humorn var ofta torr, men ack så genialisk. En sorts intellektuell busringarideolog. Förstod man hans humor med ofta ganska långa meningslösa samtal, där han målmedvetet "klär av" den han skämtar med, älskade man Sändare. Ville man ha mer "under bältet" busringningar med fart i, stödde man den nya vågen som Hassan representerade. Anhängare till den senare skolan avfärdade ofta Kalle Sändare.

Jag tillhörde, och för all del tillhör, alltså de som älskade Sändare. Hans busringningar får på något sätt symbolisera det Sverige då man kunde driva med människor men samtidigt göra det med stil och klass. Kalle Sändare blev också väldigt uppskattad i min bekantskapskrets. I ungdomsåren satt vi ofta och ölade till Sändares olika inspelningar. Flera av hans lustigheter och uttryck inlemmades i vårt eget vokabulär. "Så har jag en dansk keps...", "Å trappan var sen ingenting alls", "Aj aj aj, passar utmärkt", "har du en kuuula diiil?" "idag om en vecka" är bara några av de uttryck som vi ständigt har tjatat om i tio år. Alla kommer från "sketcher" med Kalle Sändare. En mycket god vän, tillika forumläsare, döpte till och med sin spindel efter Kalle Sändares fiktiva orkester i en sketch, Helge Bälte. Därmed kan man konstatera att Kalle Sändare hade en hel del inverkan i våra liv.

Kalle Sändare härdade ut mycket länge i busringarbraschen. För er som ändå har missat hans över 40-åriga bravader kommer här några tips till busringningar. Nu när Sändare är borta får ni gärna ladda ner dessa: El zous zous söker manlig assistent, Taklagsfesten, Överraskningstomten, Klaus von Hamlet. Börja med dessa. Fortsätt gärna. Håll legenden vid liv. För mig kommer du alltid att finnas kvar genom dina komiska uttryck och den glädje du skänkt.

Vila i Frid!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är med tårar i ögonen en barnätande nazist läser detta inlägg. Sverige har förlorat ännu en av de största. Sorgen är stor. Röken värmer vattnet och vattnet renar röken. Glöm ALDRIG det. Hell Sändare!

Anonym sa...

rip
/b

Anonym sa...

Så har jag en dansk keps hoppas jag kommer skrikas under en viss festival. Ska bli så sjukt kul.