onsdag 28 maj 2008

Skillnad på extremist och extremist

Kvällens Uppdrag Granskning handlade om efterspelet kring författaren och "journalisten" Stieg Larssons arv. Giriga människor är inget ovanligt, och därmed var TV-programmets ämne ganska trist. Vad som var mer intressant var hur Stieg Larsson som person framställdes. Att han kunde skriva och var en intressant författare råder det inga tvivel om. Jag har själv plöjt hans triologi med relativt stor förtjusning (sista boken är bäst).

Men vem var Stieg Larsson egentligen? I programmet framställs han som en oerhört putti-nutti godhjärtad människa. Hans kompis Mona Sahlin talar varmt om Larsson och hans beundransvärda kamp mot de fasansfulla extremisterna på "högerkanten". Telefonhot från s.k. nazister spelades upp till bakgrunden av snyftmusik. Den godhjärtade Stieg levde under ständigt hot från extremister. Det var jättesynd om Stieg. Han kunde inte ens gifta sig med sin livskamrat Eva på grund av alla telefonhot. (Nu låter det som att jag föringar telefonhot, vilket jag definitivt inte gör, men att skylla ett uteblivet giftermål på grund av tomma hot är bara löjligt.)

Sanningen är egentligen att Stieg Larsson själv var en politisk extremist och antidemokrat. Tillsammans med ett gäng andra extremistervänsterkanten startade han tidskriften EXPO, vars enda uppgift har blivit att granska, avslöja och underblåsa hot från, vad de själva benämner, högerextremister. Visst, de flesta former av extremism bör bekämpas i ett friskt samhälle men vilka andra organ kartlägger vilka åsikter människor har i vår kära demokrati?

Medarbetare och redaktionsmedlemmar på EXPO har haft nära samröre med den paramilitära vänsterrörelsen AFA (AntiFascistisk Aktion). Denna grupp har säkerligen aldrig brukat våld, eller för den delen hotat någon på telefon. Men AFA står tydligen för en politisk extremism och typ av antidemokrati som är ok för uppdrag granskning och hela det mediala etablissemanget. Expo (som blivit självutnämnda experter på högerextremism) används nämligen flitigt av etablerade medier både som källa och researcharbetare i diverse artiklar och TV-inslag. Och inte ett ord om att Stieg Larsson arbetat och haft nära samarbete med dessa extremister.

Att Stieg Larsson i slutet av 70-talet åkte till Etiopien för att slåss och kriga i kommunismens namn gör honom tydligen snarare till martyr än till avskyvärd antidemokrat. Att han då också valde att testamentera sitt arv till kommunistiska arbetarförbundets Umeåavdelning verkar heller inte särskilt uppseendeväckande i opinionen. Man glömmer helt enkelt bort alla kommunismens offer, skräckvälde, förtryck och idioti. Som vanligt alltså. Man kan verkligen undra vad det beror på. För ett tag sedan kom debatten upp om vänstervriden media, om 40-talister (som nästan alla var kommunister i ungdomsåren) osv. Läs gärna mitt inlägg om hur man bör tolka media. Något syfte torde i alla fall finnas...

Imorgon inleds en kampanj från fem stora dagstidningar där s.k. nazister ska hängas ut. Bakom projektet står tidningen EXPO som sakkunniga och experter. Jag tänker inte ta några nazister i försvar alls, men varför ska dessa hängas ut? Vart är åsiktsfriheten i Sverige? Det är bara att inse att den inte existerar. Om man ska hänga ut en politisk grupp kan man väl lika gärna hänga ut alla!? Vad utgör dessa nazister för reellt "hot" mot Sverige? Hur stor del av brottsligheten står de för? Att man inte gillar deras ideologi må vara ett faktum, men då borde väl alla journalister/chefredaktörer/privatpersoner etc hänga ut alla pedofiler, brottslingar, kommunister och alla andra som på pappret inte ska passa in i vår härliga demokratiska stat.

Jag vill poäntera att jag inte kände Stieg Larsson personligen. Han kanske var en jättehyvens kille. Men frågan är om journalisterna som hänger ut de hemska nazisterna imorgon känner dessa personligen. Men ska man se det hela ur ett rent politiskt perspektiv kanske man bör bortse från personliga egenskaper och privatliv. Men då går det ändå inte komma ifrån att morgondagens uthängda nazister och Stieg Larssons gemensamma nämnare är att de alla var antidemokrater och extremister. En martyr och ett gäng hemska typer. Det är skillnad på extremist och extremist i dagens Sverige.

8 kommentarer:

O sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Medias försök att tiga ihjäl oss funkade inte, deras försök att smutskasta oss ger oss bara mer uppmärksamhet. Det verkar inte finnas något sätt att stoppa oss. Den lokala nationella aktivistgruppen växer exponentiellt i såväl antal aktivister som i aktivitetsmängd. Sorry, men det går inte att hindra en idé vars tid är inne.

O och hans ständiga dubbelmoral. Var det lika hemskt och samhällsfarligt när 68-vänstern tog över institutionerna? Solidaritet var rätt då, det är rätt nu. Hade jag varit med då så hade jag nog varit tokvänster men vi står inför helt andra problem idag. Vi nationella är snarast med viss modifikation arvtagare till arbetar- och vänsterrörelsen, medan 68-vänstern är den nya borgligheten och "vänster om Vänsterpartiet-vänstern" är mest intresserade av att tycka synd om och därigenom indirekt nedvärdera minoriteter.

Dina antydda hot mot Lorden är fortfarande pinsamma, han yttrar inga åsikter som inte varit gällande i vårt land under större delen av vår historia och de borde inte vara kontroversiella för andra än världsfrånvända kommunister och andra medlöpare.

O sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lorden sa...

O-->

Du missar hela poängen med inlägget och ser vad du vill se. Jag är dock inte förvånad eftersom du själv är en politisk extremist tillika advokat, som förvarar Kuba och Leninism/Stalinism och ser allt igenom dina extremvänster- och antidemokratiska ögon.

Enligt sådana som du är allt som inte är kommunism likställt med nazism. Du är så jävla naiv i dina antaganden/vinklingar och dina inlägg att det hela blir skrattretande.

Att du är för uthängningar av medborgares politiska uppfattningar är föga förvånande. Du står för antidemokratiska metoder och en extrempolitisk ideologi. Det som är verkligt skrämmande i detta fall är att sådana pajasar och äckliga typer som du ska upprätthålla ett rättssystem.

Jag föreslår att du slutar att läsa och skriva här i fortsättningen. Jag tolerar inte några PÅHOPP från dig längre. Du är helt enkelt inte välkommen!

O sa...

Vad hände med den omhuldade yttrandefriheten? Åsikter som inte passar Lorden raderas medans nazister som Herr D ges fritt utrymme. Det säger nog det mesta.

Anonym sa...

men jaha.. värsta fighten här inne eller. haha. bäst & passa sig så man inte blir portad av lorden. :)

Lorden sa...

O-->

Åsiktsfrihet är viktigt, men den innefattar inte personliga påhopp, lögner och förtalskampanjer. Din tidigare ibland rätt fräna kritik har alltid släppts igenom eftersom du då varit saklig och givit din synvinkel på INNEHÅLLET i texten.

Vad beträffar "herr D" så släpps hans kommentarer igenom eftersom han inte bedrivit personliga påhopp. Angående hans politiska ställningstagande så får det stå för HONOM. Jag stöder ingen form av politisk "extremism" och givetvis inte det som du benämner som "nazism". Det vet Herr D och framför allt jag. Det känns viktigast.

Han och jag har också haft stora meningsskiljaktigheter i bland annat dödsstraffsfrågan etc.

Den dagen Herr D vill publicera en kommentar som innehåller grovt förtal, personliga påhopp eller för den delen hets mot folkgrupp, så kan jag försäkra dig och alla andra om att det inte tillåts publiceras. Men någonting säger mig att det inte kommer att ske...

Anonym sa...

Vore mycket intressant att få läsa vad O tyckte. Synd att Lorden inte orkar ta argument. Patetiskt att ge sig på salig Stieg som lorden gör