fredag 30 maj 2008

Bidragsfusk

Idag nåddes jag av uppgifter om att gamla studenter (främst utlandssvenskar) är skyldiga CSN (centrala studienämnden) 3.5 miljarder kronor.
(http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/familjeekonomi/artikel_497149.e24) Det är enorma summor. Attityden verkar vara att studenterna helt sonika struntar i att betala tillbaka skulderna. Man ser inte CSN-skulden som viktig. Andra lån, exempelvis banklån, prioriteras högre. Först nu börjar CSN inse allvaret med problemet. Därför ska de nu ta till juridiska processer mot tre utlandssvenskar (en som bor i Norge, en i Finland och en i USA). Men varför först nu? Det borde te sig självklart att CSN borde ha agerat tidigare. Ska skulderna behöva växa till 3.5 miljarder kronor innan man börjar att agera? Slapp och konstig inställning.

Förvisso kan jag förstå hur lånsmitarna tänker. Under studieperioden lever man väldigt knapert på de lån och bidrag man erhåller. Studierna ska motsvara heltid och långt ifrån alla klarar av/är villiga att ha ett arbete vid sidan om. När man sedan börjar arbeta ska CSN ha tillbaka pengarna i en väldigt snabb takt. Avbetalningarna är inte heller direkt förmånliga längre. Det (som en hel del annat) var bättre förr. Men detta innebär ju inte att man för den dele kan strunta i att betala medan andra agerar goda medborgare och betalar. CSN har nu också anlitat företaget Intrum Justitia som ska spåra andra lånsmitare utomlands. Tiden är alltså knapp för utlandssvenska lånsmitare.

Jag har själv endel studieskulder. Man blir ju inte direkt glad när man tvingas punga ut mycket extra den månaden avbetalningen infaller. Samtidigt kommer alla andra skiträkningar som el osv just denna månad. I förrgår erhöll CSN över 4000 kronor av Lorden. Det är mycket pengar i relation till den skrala lön jag uppbringar. Visst har man ibland övervägt att strunta i betalningen,men nu verkar det alltså vara rätt beslut att snällt ha betalat om man ser det utifrån ett längre perspektiv. Man vill ju inte ha Intrum justitia efter sig, det är nog bara en tidsfråga de också börjar leta efter inhemska lånsmitare.

Inga kommentarer: