tisdag 27 maj 2008

Unikt fall?

Fallet Josef Fritzl kan väl knappast ha undgått någon. Kvällens dokumentär Fritzls mörka hemlighet bringade kanske inga direkta nyheter till ytan, men gav oss tittare en djupare inblick i detta bisarra fall. Fritzl spärrade alltså in sin "favoritdotter" Elisabeth i en källare 1984. Källaren hade han planerat och byggt ut sedan slutet av 1970-talet. I källaren våldtog och misshandlade han sin dotter dagligen. Efter fyra år födde dottern Elisabeth pappa Fritlzs första barn. Det skulle komma att bli sex till. Tre mellanbarn tog Fritlz upp ur källaren och lät dem infogas i Fritzls sju barn stora familj ovan jord, som han hade tillsammans med sin ovetande fru. Fram tills i år lät han de tre återstående barnen leva med Elisabeth i källaren totalt isolerade från omvärlden.

Fallet, som förhoppningsvis är unikt, är så sjukt att det knappt går att föreställa sig. Det finns en mängd olika frågetecken. Två av dem är hur Fritzls fru inte kunde märka något under 24 år och hur socialtjänsten kunde gå på Fritzls lögn om att dottern flytt till en sekt och sedan lämnat tre av hennes barn på trappan nattetid utanför familjen Fritzls dörr. Det största frågetecknet är dock emellertid hur Fritzl själv kunde komma på denna sjuka och mycket välplanerade handling.

Det går inte att beskriva Fritzls onda handlingar i ord. Att kidnappa och våldföra sig på sin dotter är helt sjuka handlingar i sig. Att avskärma henne från allt socialt liv och beröva deras tre gemensamma barns kontakt med omvärlden och låta dem uppfostras i en fuktig och trång källare går utom allt mänskligt förstånd. Kanske var det just därför som han kunde genomföra sin vidriga plan. Ingen i omgivningen, eller i ett civiliserat samhälle skulle ens komma på tanken att misstänka någon för ett dylikt brott.

Nu är Fritzl visserligen en gammal man och har förmodligen inte speciellt långt kvar att leva. Ponera dock att att Fritzl skulle ha varit yngre. Om han hade ställts inför rätta och dömts hade han riskerat 15 års fängesle. Notera: riskerat! Hur kan ett rättssystem likställa den smärta, sorg och förödelse Josef Fritzl har åsamkat med max 15 års fängelse! Det är tydligen inte bara Sverige som har en helt uppåt väggarna usel syn på brott och påföljd. Det är tur för Österrike att Lordens blogg huserar här och inte där.

fotnot: Fritzls mörka hemlighet repriseras vid ett flertal tillfällen. Se till att se den sevärda dokumentären om du missade den.

2 kommentarer:

O sa...

Du glömde att nämna gärningsmannens etnicitet och kulturella tillhörighet.

Lorden sa...

O-->

Patetiskt inlägg.

Hade du läst hela stycket så hade du insett att vi pratar om Österrike. Och för att upplysa dig så är Josef Fritzl ett österrikiskt namn. Och för att bilda dig ännu mer så kan jag säga att han var strikt katolik.