fredag 11 juli 2008

Ett riktigt mandomsprov

Just nu pågår Eruropas kanske hårdaste mandomsprov. Under tre veckor (i stekande julihetta) ska cirka 200 cyklister ta sig runt Frankrike. Jag talar givetvis om världens mest prestigefyllda cykellopp, Tour de France. "Touren" har körts ända sedan 1903 (med uppehåll för världskrigsåren) och innebär näst intill omänskliga prestationer av deltagarna. Det kanske är därför tävlingen i allmänhet och cykelsporten i synnerhet tyvärr ofta kantas av dopningshärvor. Dopade eller inte, bedriften som cyklisterna utför är exceptionellt imponerande. Varje etapp i tour de France är cirka 20 mil lång. Denna sträcka körs alltså dagligen (med undantag för någon enstaka vilodag) i drygt 20 dagar i sträck. Lägg där till alla de bergsetapper som touren tillhandahåller så förstår ni innebörden av mandomsprovet.

Cykelsporten är tyvärr inte vidare stor i Sverige. Den är dock enormt populär i mellan- och sydeuropa. Av tradition sänds tävlingen i TV-kanalen Eurosport i Sverige. Av någon tråkig anledning byttes min Eurosport ut för ett tag sedan mot Viasat-sport. Därför har jag tyvärr i år inte kunnat följa tävlingen live i den utsträckning jag har velat. Gissa om jag då blev glad igår när en nära vän (som också är cykelfantast) hämtade upp mig för att kunna följa årets första bergsetapp framför hans stora TV.

Många tycker att vi tourdiggare är rätt "nördiga". De flesta man pratar med anser det vara märkligt att följa ett gäng idioter som cyklar dag ut och dag in. Att följa cykelsporten är dock som vilken annan hobby som helst. För den som anser att bilar endast är till för att transporteras i, blir det märkligt att "meka" och ha bilar som intresse. För den som anser att fiskar är trevliga varelser, men som ibland går att avnjutas som måltid blir själva fiskandet i sig obegripligt. Ja, så kan man man hålla på.

Om jag intresserar mig för något så går jag in för det helhjärtat. Att ha koll på alla cyklister, vilka stall de representerar, vem som har de olika ledartröjorna (finns bergströjor, ungdomströjor, ledartröjor, mest attackvilliga etc.) , och hur sammandraget ser ut blir givetvis en fröjd att följa som vilket annat intresse som helst. Cykelsport kan vara en vetenskap.

Det som också gör Tour de France till en fröjd på Eurosport är cykelkommentatorerna. Roberto vacchi och medkommentatorn Anders Adamsson kan verkligen ALLT om cykling och cirkusen runtomkring. Vidare får man helt ovärdeliga uppdateringar och kunskap om Frankrike och alla sevärdheter som cyklarna passerar under sina etapper. Folkbildning på hög nivå. Under programmen har tittarna också möjlighet att fråga Vacchi och Adamsson om diverse via sms. Mängder med frågor inkommer som ibland inte alls har med cykelsport att göra. Gubbarna svara dock glatt på allt från frågor om bullrecept till hur många kilometer Vachhi skulle klara i Tourcyklisternas tempo. Stor underhållning. Blir tvungen att klistra in kuriosatexten om Anders Adamsson från wikipedia. Den säger allt. Om nördigheten kanske, men också om hur inbitna fans ser upp till, och upskattar Vacchi och Adamssons prestationer:

Adamsson kallas av sin medkommentator Roberto Vacchi ofta för "Experternas expert". Något som troligtvis är en travesti av smeknamnet på Vacchis favoritcyklist Fausto Coppi, som ibland kallades "Myternas myt".
Är också berömd för att som sista ord under Eurosports
Tour de France-sändningar 2003 yttra "...och så ses vi igen nästa år då Fabian Cancellara kommer att vinna prologen". Mycket riktigt vann Fabian Cancellara sedan prologen i Tour de France året därpå. Värt att notera här är det faktum att detta var innan Cancellara var den dominant han idag är i tempodisciplinen. Ett liknande påstående idag hade varit föga imponerande.*

Efter den första bergsetappen av årets upplaga ligger den svenske cyklisten Thomas "Gotland" Lövkvist sexa i touren. Han leder ungdomstävlingen och kör alltså för tillfället i den vita ledartröjan. Att en svensk är med och slåss om topplaceringarna i touren har inte hänt på en massa år. Om fortsättningen av juli blir regnig uppmanar jag samtliga bloggläsare att fördjupa sitt intresse för Europas hårdaste och mest prestigefyllda mandomsprov, le Tour de France! Au revoir!

*prolog är den "förtävling" som ibland inleder touren och andra stora cykellopp. Prologer är vanligtvis inte lika långa som vanliga etapper och brukar ofta köras som "tempolopp".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är skillnaden på att dopa sig och att, ja till exempel sparka till cyklisten bredvid? Fusk som fusk. Det är inte en sport om alla fuskar. Cykelsport är trams. Rent trams. Skräddar'n säger nej.

Lorden sa...

Tyvärr är dopning utbrett i dagens sportvärld. Längdskidåkning, friidrott, cykel etc. Alla konditionskrävande sporter är mer eller mindre drabbat, tyvärr.

Men för genuina cykelfantaster är det värt att ta kampen för att försvara sporten!

Anonym sa...

släpp all doping fri!! blir mest rättvist då!sen kan staten subventionera skiten med!
aaaaight?/vicks105

Anonym sa...

En liten trevlig cykeltävlings-anekdot! Heinz Schmidt, den minst sagt färgstarka Åtvidabergare som tyvärr gick ur tiden för några år sen, klädde ut sig till cyklist under en cykeltävling som gick genom Åtvid för många år sen. Precis innan klungan kom in till centrum där många åskådare stod längs med gatorna och hejade, slängde sig Heinz upp på sin cykel och tog täten genom Åtvid och cyklade som en idiot förbi folkmassan! Han avvek från tävlingen kort efter.

Lorden sa...

pera->

Haha, det låter ju kusligt bra. Har dock aldrig hört talas om denne Schmidt.