måndag 1 september 2008

Antihjälte är veckans riktiga hyllning

Den uppmärksamme vet att Lorden varje måndag uppdaterar veckans hyllning och sågning i vänsterspalten på bloggen. Denna vecka är inget undantag. Jangestig och alkoholhaltiga chokladdrycker i all ära, veckans viktigaste hyllning måste ses och höras. Därför publicerar jag en längre text och ett videoklipp kring veckans hyllning.

Jag har vid flertalet tillfällen förkastat kommersiell radiomusik här på bloggen. Mycket av den massproducerade musiken är stöpt i samma form, och giriga skivbolagsproducenter strävar efter en konform marknad. Därför lyssnar jag sällan på radio, men under några av veckans svettiga träningspass åker radion på. Att träna till P1 (som får ses som den "bästa" och mest seriösa radiokanalen) är dock rätt meningslöst. En kommersiell radiokanal är att föredra, eftersom deras enfaldiga musik och programledare får adrenalinet att pumpa i kroppen. Det är en bra effekt när man ska lyfta vikter.

Men så ibland dyker det upp en hit som spelas gång på gång och som man verkligen inte kan få ut ur huvudet. Till slut nynnar man på låten och inser att den faktiskt är klockren. Även om det tar emot. När det sker är jag inte sen att erkänna att det. Inga regler utan undantag. Låten som jag fastnat för ett tag nu har varit en riktig sommarplåga. Den kretsar visserligen kring 70-talshiten Sweet home Alabama. Bara en sådan sak gör att man inte kan ogilla den.

Det är busen och rocksångaren Kid Rock som lyckats få ur sig denna superhit. Kid Rock var för mig mest känd genom sitt omsusade privatliv och sitt förhållande med den gamla Baywatchstjärnan Pamela Anderson. Låten i sig är riktigt svängig och medryckande men det är ju tillsammans med videon som den blir klockren. Den 37-årige Rock sitter som en riktig rockstjärna på en båt och berättar om ungdomens "synder". Ingenting mot vad Kid Rock gjort som vuxen. "Rock" är en riktig antihjälte, som med sin avslappnade attityd faktiskt är riktigt cool i videon. Att han sedan använder en massa lättklädda och snygga tjejer som körar bakom Rocks solglasögonprydda ansikte är grädden på moset. Alla feminister i världen kan gapa sexism hur mycket de vill. Detta är genialt och precis så könsförhållandena ser ut, och ska se ut, i rock n rollens underbara värld. Hell antihjälten Kid Rock!

6 kommentarer:

O sa...

Jag är både vän av rockmusik och snygga brudar. Kid Rockmusik däremot är dock antitesen till det jag gillar. Mer kommersiell radiovänlig rock går inte att hitta i dagens läge och att påstå att Kid Rock skulle vara någon form av "antihjälte" övergår mitt förstånd. Han är den amerikanska skivindustridrömen. Med trallvänliga mainstream hits, inte sällan covers av mer kända artister, lägger han till sina värdelösa texter som skall framstå som lite "farliga" och "rebelliska". Jag minns med kvällningar när han "mördade" Metallicas Sad But True genom att "rappa" hur jävla "bad ass" han var. Bara i Amerika kids, bara i Amerika (och hemma hos Lorden.

Att Kid Rock inte sålt en skiva utanför staterna är ett riktmärke. Detta är rockmusik när den är som allra allra sämst, inte ens de snygga brudarna kan rädda det här musikaliska skeppsbrottet.

Lorden sa...

O-->

Ibland måste man ha glimten i ögat. Ibland måste man förstå självironi och ibland måste man själv släppa loss lite, även om man är en torrboll.

It was 1989, my thoughts were short my hair was long
Caught somewhere between a boy and man
She was seventeen and she was far from in-between
It was summertime in Northern Michigan
Ahh Ahh Ahh
Ahh Ahh Ahh

Splashing through the sand bar
Talking by the campfire
It's the simple things in life, like when and where
We didn't have no internet
But man I never will forget
The way the moonlight shined upon her hair

[Chorus:]
And we were trying different things
We were smoking funny things
Making love out by the lake to our favorite song
Sipping whiskey out the bottle, not thinking 'bout tomorrow
Singing Sweet home Alabama all summer long
Singing Sweet home Alabama all summer long

Yeeeeah, party. Släpp loss katten, det svänger ju!

Anonym sa...

ah, jag håller med! gillar inte heller den kommersiella radiomusiken, men den här låten fastnar. så är det bara. :)

Anonym sa...

Härligt lord, tycker också låten/texten är bra!
Sen har jag även i mitt radiolyssnande fastat för denna:
http://www.azlyrics.com/lyrics/nickelback/rockstar.html

B

Anonym sa...

O, du vill ju bara ha Andrew WK - Party hard. Minns med avsky hur du spelade denna låt för mig och hyllade den i skyarna.

O sa...

Holm: LOL ja fy fan alltså. Vilken jävla dynga det var. Undrar hur mycket tid vi la på att garva åt den där jäveln. Nästan så att Kid Rock framstår som "true" i jämförelse =)