tisdag 30 september 2008

"Världens mäktigaste man" har ingen makt

Den största händelsen i världen just nu är utan tvekan den rådande finanskrisen i USA. Eftersom vi lever i en global värld får dylika händelser konsekvenser för hela världen. Räkna därför med att krisen i USA smittar av sig och sprider sig till Europa, och även till Sverige. (Vilket den redan har gjort)

I vårt lands seriösa medier diskuteras vilka konsekvenser krisen kan få, globalt och lokalt. Eftersom nästan alla människor utgår ifrån sin omedelbara verklighet, så kan man konstatera att många oroar sig för krisens inverkan på den privata hushållsekonomin. Självklart drabbas många småsparare av en kris av denna kaliber.

Att handla med aktier och fonder innebär ju i grunden ett risktagande och småsparare borde veta att börsen fluktuerar mellan år och tidsperioder. "Experternas" råd är därför att avvakta. Själv drabbas inte min personekonomi omedelbart (visst påverkas pensionsfonder och dylikt, men det är knappast ett omedelbart problem för undertecknad), och anledningen därtill kan väl enklast (och med en gnutta ironi) illustreras med Lars Demians raljerande över fenomenet pengar:

Alla vill vi ha en massa pengar, leva flott och göra karriär
men det är bara dom som inte äger någonting
som förstår vad livet verkligen är

Det är ingen skam att vara fattig
lever ifrån hand till mun gör slik
men skjuter sig för pannan när börsen den går ner
det gör bara den som är rik

I denna finanskris upphovsland, USA, är det val om fem veckor. Landets konstitution förbjuder en president att sitta mer än åtta år i följd, vilket har inneburit att George Bush inte kan omväljas. Få presidenter har varit så illa omtyckt som just Bush. När Bushadministrationens krispaket röstades ner i representanthuset var det ytterst ett uttryck för den skenhelighet som präglar dagens politik(er).

Bakom nedröstningen stod såväl republikaner som demokrater. I sin iver att bli omvalda valde alltså flertalet politiker i representanthuset att, som en politisk medveten aktion, gå emot den impopuläre Bush. Världens mäktigaste man har alltså i nuläget ingen reell makt alls.

Fenomenet är ganska vanligt. Politiker gör det mesta för att bibehålla sin makt till vilket pris som helst. Allt som oftast framför befolkningen och samhällets intressen. Nu kommer ett krispaket att röstas igenom i vilket fall. Det är samtliga "experter" övertygade om. Men Bush fick alltså stå med skägget i brevlådan precis i slutet av sin mandatperiod. Han kan knappast vara nöjd över att gå till historien som presidenten som ledde ett helt misslyckat (och onödigt) krig samt regerade under USA:s största finanskris sedan 1929. "Now, watch this swing!"

Inga kommentarer: